Montea rondt sterke eerste jaarhelft af

Montea startte in het eerste halfjaar van 2024 zijn grootste ontwikkelingsproject tot nu toe op. Met het begin van de constructie van een duurzaam distributiecentrum in het Nederlandse Tiel ​ is meer dan 40% van de aangekondigde 1 miljoen m² landbank in uitvoering of opgeleverd.

Uit de halfjaarcijfers van het beursgenoteerde bedrijf blijkt dat het goed op koers ligt richting de beoogde winstgroei voor dit jaar. Het levert Montea ook een eerste BBB+ rating op, een investment grade-rating.

Montea heeft in het eerste halfjaar de omvang van de projectplannen in uitvoering verdubbeld, en boekte zo 16 procent meer winst dan in dezelfde periode vorig jaar. Het EPRA-resultaat (het resultaat uit operationele activiteiten zoals verhuur en het opwekken van energie uit zonnepanelen) per aandeel lag aan het einde van Q2 op 2,22 euro per aandeel, ten opzichte van een beoogd EPRA-resultaat van 4,55 euro per aandeel voor dit jaar. Ook met de beoogde investeringen voor dit jaar ligt Montea ruim op schema. Tot op heden investeerde het dit jaar al 60 procent van het beoogde volume van 260 miljoen euro. Montea heeft die middelen ingezet voor acquisities in de havens van Hamburg en Gent en investeerde een aanzienlijk deel in zeven lopende ontwikkelingsprojecten. De bezettingsgraad bleef met 100 procent optimaal.

Belangrijke stappen in verduurzaming

Met een investering van 30 miljoen euro in geavanceerde batterijparken, verspreid over 21 locaties in België en Nederland, heeft Montea in de eerste helft van 2024 belangrijke stappen gezet om zijn klanten te ondersteunen bij de energietransitie. Deze investering draagt ook bij aan de verduurzaming van de portefeuille.

Mijlpaal voor Montea

Financieel blijft het bedrijf ook op en top gezond. Bij de laatste keuzedividenduitkering koos 60 procent van de aandeelhouders voor dividend in de vorm van aandelen, waarmee Montea zijn eigen vermogen aanvulde met 31,5 miljoen euro.

Dankzij een hoge bezettingsgraad, de gezonde marktdynamiek voor duurzame nieuwbouwontwikkelingen, het puike track-record van de afgelopen jaren en de sterke financiële fundamenten heeft Montea de wind in de zeilen en heeft het een eerste kredietrating BBB+ ​ ontvangen via Fitch Ratings.