Ctac verwacht positief resultaat

Het Nederlandse IT-bedrijf Ctac heeft recent de verwachting uitgesproken een positief resultaat te realiseren over het eerste halfjaar van 2009. Hierbij wordt rekening gehouden met een gelijkblijvend bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal waardoor de nettowinst naar verwachting licht positief zal zijn. Het aandeel wordt momenteel door relatief weinig analisten actief gevolgd.

Positief
Tijdens de bekendmaking van de verwachtingen over het eerste halfjaar kon Ctac geen concrete cijfers geven. Op 27 augustus zal het concern zijn halfjaarcijfers presenteren waarin alles duidelijk zal worden.

De activiteiten van Ctac zijn consultancy (60%), beheer van systemen bij klanten (20-25%) en softwareverkoop (15-20%). In het eerste kwartaal van 2009 bedroeg de EBIT van Ctac 4,5%. Door een lagere bezettingsgraag en lagere marges op projecten stonden de omzet en resultaten in het tweede kwartaal onder druk. In het eerste kwartaal wist het concern nog de omzet te laten stijgen met 20% tot 20,6 miljoen euro.

Volgens Topman Bart Hogendoorn is de diversiteit de redding voor Ctac . Door langlopende contracten bij de beheer-divisie ontstaat er stabiliteit in de inkomsten. Om de consultants niet te laten verstoffen is het concern continu op zoek naar nieuwe opdrachten, maar kan het concern volgens de topman niet voorkomen dat er sommige mensen werkloos moeten toekijken.

Hogendoorn verwacht dat de marktomstandigheden uitdagend zullen blijven voor de rest van het jaar. Volgens de topman merkt het bedrijf dat projecten worden uitgesteld maar is dit nog geen reden om de strategie te wijzigen.

Double Whamming
Hogendoorn stelt dat er sprake is van “double whamming”. Dit houdt in dat aan de ene kant klanten beslissingen langer uitstellen wat leidt tot lagere verkopen. Aan de andere kant stijgen de kosten voor het binnenhalen van orders doordat het meer moeite kost. De prijzen staan daarnaast ook onder druk.

Vanwege de teruglopende inkomsten zal Ctac in de kosten gaan snijden. Het concern gaat minder externe krachten inzetten en verder bezuinigen op onder meer salarissen en lease- en belkosten.

Inactief
Slechts een handjevol analisten volgt momenteel Ctac actief. Het meest recente advies dateert van 25 maart 2009 van SNS Securities, een koopadvies met een koersdoel van 4,25 euro. Daarnaast volgt Beursexpres het aandeel met een houdadvies en Beleggers Belangen heeft een koopadvies uitstaan.