Taxatiewijzigingen voor Unilever‏

De afgelopen dagen hebben verscheidene analisten hun taxaties voor Unilever zowel opwaarts als neerwaarts bijgesteld. Analisten zijn over het algemeen te spreken over de voorgenomen overname van Alberto Culver die Unilever recent aankondigde, maar verwachten tegelijkertijd dat de druk op het aandeel de komende tijd zal aanhouden.

Door onze redactie

Negatieve valuta-effecten
De analisten van UBS hebben op 28 september het koersdoel voor Unilever verlaagd van 24 euro naar 23,70 euro naar aanleiding van de aangekondigde overname van Alberto Culver, waarbij de analisten het advies gehandhaafd hebben op neutral. Verder wijzen de analisten erop dat het nieuwe koersdoel de enigszins negatieve valuta-effecten weerspiegelt.

De analisten verwachten dat de transactie een kostensynergie zal opleveren van 160 miljoen dollar. Daarnaast zou de aankoop al direct vanaf het eerste jaar een positief effect moeten hebben op de resultaten van Unilever , zo stellen de analisten.

Koersdoel verhoogd, verkoopadvies gehandhaafd
De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft op dezelfde dag als UBS het koersdoel voor Unilever gewijzigd. De analisten verhoogden echter juist het koersdoel voor het aandeel met 1 euro naar 20 euro, maar handhaafden wel het advies op underweight.

De analisten stellen dat de Unilever met de aankoop van Alberto Culver zijn competenties verbeterd op het gebied van haar- en huidverzorging. De transactie herbergt volgens de analisten potentieel voor synergie-effecten en is daarom volgens hen strategisch en financieel gezien een verstandig besluit. Wel wijzen de analisten op de benadrukking van Unilever dat de consumentenmarkt de komende tijd onder druk zal blijven staan, waardoor zij voorlopig negatief blijven over het voedingsmiddelenconcern.

Adviesherhaling
Op 27 september heeft analist Jon Cox van Kepler Research zijn buy-advies voor Unilever herhaald naar aanleiding van de aangekondigde overname van Alberto Culver. Volgens de analist zou de voorgenomen overname gezien kunnen worden als een complementaire overname. Zelfs wanneer de huidverzorgingspecialist werkzaam zou zijn in een snel veranderend segment zou de overnamepremie zeer hoog zijn, aldus de analist.

Cox wijst verder op het feit dat Unilever zijn productaanbod wil verbreden om zodoende beter te kunnen inspelen op de betere groeivooruitzichten en marges voor producten binnen persoonlijke verzorging. Beleggers willen echter ook bewijs zien van Unilever met betrekking tot de organische groei van de omzet en marges, zo besluit de analist, die voor het aandeel een koersdoel hanteert van 27 euro.

Consensus
De koersdoelwijzigingen hebben erin geresulteerd dat het gemiddeld koersdoel voor Unilever momenteel 24,34 euro bedraagt, wat resulteert in een verwacht rendement van circa 11%. Analisten verschillen echter zeer van mening omtrent het opwaarts potentieel van het aandeel. Zo verwachten de analisten van UBS met hun koersdoel van 23,70 euro dat de koers nog met circa 8% kan stijgen, terwijl de analisten van Morgan Stanley met een koersdoel van 20 euro anticiperen op een daling van 9%.

Daarnaast behoort analist Cox van Kepler Research met zijn koersdoel van 27 euro tot de uitschieters. Hij gaat hiermee uit van een verwacht rendement van bijna 23%, wat ver boven andere recent afgegeven koersdoelen ligt.

Er zijn de afgelopen dagen geen advieswijzigingen doorgevoerd voor Unilever . Er staan 17 koop-, 15 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Recent afgegeven adviezen tonen aan dat het sentiment rond het aandeel licht negatief is.