SNS Reaal biedt fors opwaarts potentieel ondanks zwakke vastgoedportefeuille

De kwartaalresultaten die SNS Reaal deze week naar buiten bracht zijn door analisten wisselend ontvangen. Waar de nettowinst een positieve uitschieter was, vinden de marktvorsers dat de vastgoedportefeuille nog altijd als een molensteen om de nek van SNS Reaal hangt. Desondanks zien de analisten voor de koers van het aandeel nog altijd een fors opwaarts potentieel.

Door onze redactie

Extra kapitaal
Analist Thomas Nagtegaal van Royal Bank of Scotland stelt dat SNS Reaal door het verder afbouwen van Property Finance 350 miljoen euro extra kapitaal vrijmaakt. Dit is volgens de analist een positieve stap aangezien het risico van een aandelenemissie hiermee wordt gereduceerd. SNS Reaal moet nog een restbedrag terugbetalen aan de Nederlandse overheid voor de verkregen steun.

Het Property Finance-boek is op korte termijn wel verslechterd, aldus Nagtegaal. Zo verwachtte de analist over het afgelopen kwartaal een afboeking van 135 miljoen euro, maar kwam deze uiteindelijk uit op 147 miljoen euro. Nagtegaal stelt dat pas wanneer de verliezen bij dit onderdeel aantoonbaar afnemen hij een herstel verwacht van het aandeel, wat volgens hem niet eerder zal plaatsvinden dan in de tweede helft van volgend jaar.

Verder kwam de gerealiseerde nettowinst door SNS Reaal overeen met de verwachtingen van de analist, exclusief de winst op obligaties en een ongerealiseerde winst op een rentehedge. Die laatste winst verdwijnt echter weer wanneer de rente stijgt, aldus Nagtegeaal, die voor het aandeel een hold-advies hanteert met een koersdoel van 5,30 euro.

Blijvende problemen
De analisten van ABN AMRO stellen dat de vastgoedproblemen nog steeds een probleem blijven bij SNS Reaal, ondanks dat de nettowinst een stuk hoger uitviel dan waar de analisten op hadden gerekend. Dit laatste was volgens hen te danken aan het Nederlandse retailsegment van SNS Bank en Reaal Verzekeringen. De eerder genoemde vastgoedportefeuille hangt echter nog steeds als een molensteen om de nek van SNS Reaal, aldus de analisten.

Verder wijzen de analisten erop dat SNS geen nieuws naar buiten heeft gebracht met betrekking tot het terugbetalen van de staatssteun en het terugbetalen van de kapitaalinjectie aan Stichting Beheer SNS. Door de onzekerheid in de markt vanwege de problemen bij de vastgoedportefeuille verwachten de analisten dat SNS Reaal niet in staat zal zijn intern voldoende kapitaal op te halen, waardoor een aandelenemissie tot de mogelijkheden behoort.

Al met al weet SNS Reaal de analisten vooralsnog niet te overtuigen. Weliswaar zijn de analisten tevreden over het winstprofiel en de solide kapitaalratio’s alsook het gepresenteerde plan van aanpak met betrekking tot de problematische vastgoedportefeuille, de analisten nemen nog steeds geen groeiverhaal waar en zien daarnaast geen tekenen van verbetering in de vastgoedportefeuille. Voorlopig blijven de analisten daarom bij hun houdadvies voor SNS Reaal.

Consensus
Voor SNS Reaal staan momenteel 5 koop-, 7 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Gezien de analistenreacties naar aanleiding van de kwartaalresultaten kan er gesteld worden dat er sprake is van een behoudend sentiment.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 5,05 euro, wat een verwacht rendement oplevert van een forse 53%. Het gemiddelde wordt met name opgetrokken door het koersdoel van KBC Securities van 6,50 euro, waarmee de analisten uitgaan van een opwaarts potentieel van maar liefst 97%. Maar ook andere analisten hebben koersdoelen uitstaan die aanzienlijk boven het gemiddelde liggen, wat aangeeft dat analisten nog voldoende opwaarts potentieel zien.