Spaarders van Icesave verzekerd van hun geld

UPDATE, 10 oktober
Recentelijk zijn er veel berichten in het nieuws gekomen over de banken in IJsland, vooral over de bank Icesave. Analist.nl heeft voor u de belangrijkste feiten op een rijtje gezet van de laatste paar dagen. De vragen die hieronder besproken worden komen van de site van De Nederlandse Bank, inclusief de antwoorden.

Nieuwsbericht 10 Oktober
Wouter Bos de minister van Financiën, heeft gisteravond in een toespraak samen met Nout Wellink , President van de Nederlandse Bank verklaart dat rekinghouders van de IJslandse bank verzekerd zijn dat ze hun geld 'linksom of rechtsom' terugkrijgen. Echter, er is nog geen overeenstemming behaald met IJsland over wie welk deel betaalt.

De 120.000 Icesave rekeninghouders kunnen binnenkort een aanvraagformulier in de brievenbus verwachten. Nout Wellink , van de Nederlandse Bank heeft het depositogarantiestelsel in werking gesteld en zal volgende week de aanvraagformulieren versturen.

Zaterdag zal hij proberen via het IMF druk uit te oefenen op IJsland. Een delegatie zal voor die tijd al af reizen naar het eiland om een oplossing te zoeken, gaf Bos gisteravond aan.

Hieronder het nieuwsbericht van 9 oktober

Veel gestelde vragen over Icesave
● Is mijn spaargeld veilig?
● Is mijn geld veilig bij een buitenlandse bank die in Nederland actief is?
● Wat is de situatie rond Icesave?
● Ik heb een rekening bij Icesave. Wat moet ik doen als Icesave failliet gaat?
● Moet ik voor het IJslandse deposito garantiestelsel naar IJsland, of helpt DNB daarbij?

Is mijn geld veilig bij een buitenlandse bank die in Nederland actief is?
In de eerste plaats kunnen banken in Nederland actief zijn op grond van een vergunning van DNB . Banken met een vergunning van DNB vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Welke banken dit zijn kunt u terugvinden in het register van DNB . Daarnaast mogen banken uit de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein op grond van hun vergunning in hun land van herkomst actief zijn in andere EU-landen, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein. Zij kunnen dan bijvoorbeeld een bijkantoor openen in één van die landen. Landsbanki is in Nederland actief vanuit een dergelijk bijkantoor en staat ook als zodanig geregistreerd bij de Nederlandsche Bank. De bank, en dus ook het bijkantoor, staat onder toezicht in het land van herkomst. Het land waar het bijkantoor is gevestigd, houdt toezicht op de liquiditeit van het bijkantoor. In het geval van Landsbanki (een bijkantoor van een bank uit IJsland) betekent dit dat de IJslandse toezichthouder de hoofdtoezichthouder is en dat de Nederlandsche Bank alleen toezicht houdt op de liquiditeit van het bijkantoor.

Banken die gevestigd zijn in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein en die in Nederland vanuit een bijkantoor werken vallen onder het depositogarantiestelsel in hun land van herkomst. De bank kan u meer vertellen over (de dekking van) het depositogarantiestelsel uit het land van herkomst.

Als het depositogarantiestelsel in het land van herkomst een beperktere dekking kent dan het Nederlandse depositogarantiestelsel, dan bestaat voor deze bijkantoren de mogelijkheid om aanvullend deel te nemen aan het Nederlandse depositogarantiestelsel. Landsbanki heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. In dit geval heeft u dan te maken met twee depositogarantiestelsels. Het IJslandse depositogarantiestelsel en het depositogarantiestelsel in Nederland.

Wat is de situatie rond Icesave?
Indien de instelling in déconfiture zou geraken, zijn op de rekeningtegoeden bij Icesave de IJslandse en de Nederlandse depositogarantiestelsels van toepassing. DNB zal in overleg treden met de IJslandse autoriteiten over hoe, indien de instelling in déconfiture zou geraken, de afwikkeling zal worden vormgegeven. Op 7 oktober 2008 is door de Minister van Financiën besloten de dekking op de tegoeden van rekeninghouders in Nederland voor een periode van één jaar te verhogen tot € 100.000,- per persoon per bank. In het geval van Icesave komt een deel van die dekking voor rekening van het IJslandse en niet van het Nederlandse depositogarantiestelsel. Indien nodig zal DNB rekeninghouders faciliteren met hun beroep op de dekking in IJsland.

Zodra nadere informatie beschikbaar is, zal deze worden verspreid via de website van DNB .

Ik heb een rekening bij Icesave. Wat moet ik doen als Icesave failliet gaat?
In dat geval zijn op de rekeningtegoeden bij Icesave de IJslandse en de Nederlandse depositogarantiestelsels van toepassing. DNB zal in overleg treden met de IJslandse autoriteiten over hoe de afwikkeling zal worden vormgegeven. Indien nodig zal DNB rekeninghouders faciliteren met hun beroep op de dekking in IJsland. Zodra nadere informatie beschikbaar is, zal deze worden verspreid via de website van DNB .

Naast een beroep op het depositogarantiestelsel kan een rekeninghouder gewoonlijk ook een vordering indienen in het faillissement van de bank. Een eventuele uitkering uit het depositogarantiestelsel wordt hierop uiteraard in mindering gebracht.

Moet ik voor het IJslandse depositogarantiestelsel naar IJsland, of helpt DNB daarbij?
DNB zal, indien nodig, de rekeninghouders faciliteren met hun beroep op de dekking in IJsland.

Als de IJslandse autoriteiten niet betalen, schiet de Nederlandse staat dit bedrag dan voor?
Op dit moment zijn er onduidelijkheden rond de situatie van Landsbanki. DNB zoekt contact met de IJslandse autoriteiten om hierover opheldering te krijgen. Indien de instelling in déconfiture zou geraken, zijn op de rekeningtegoeden bij Icesave de IJslandse en de Nederlandse depositogarantiestelsels van toepassing. Indien nodig zal DNB rekeninghouders faciliteren met hun beroep op de dekking in IJsland.

Hieronder het nieuwsbericht van 8 oktober

UPDATE Gisteren was aangegeven dat Nederlandse klanten gewoon bij hun rekening konden. De mogelijkheid om geld terug te halen of te storten op hun Icesave rekening is gisteren stop gezet. Het spaartegoed van Icesave is nu wel tot 100.000 euro gegarandeerd, dit komt uit het uitvloeisel van Wouter Bos om de garantieregeling te verruimen.

Screenshot van de website van Icesave Nederland

Depositogarantieregeling buitenland
Heeft u uw geld bij een van oorsprong buitenlandse bank staan, bijvoorbeeld ICE- Save uit IJsland, dan is de eerste 38.000 van de 40.000 euro ook gegarandeerd als de bank een zogenaamde Europese vergunning heeft. In dit geval is dat ook zo. Door een combinatie van het IJslandse en Nederlandse depositogarantiestelsel krijgt u het geld terug. Zie ook de veelgestelde vragen van Ice Save . De IJslandse centrale bank garandeert de eerste 20.000 euro van uw geld, alhoewel ze dit momenteel doen via een spaarfonds van slechts 60 miljoen euro. Het Nederlandse systeem is een omslagsysteem, essentieel anders van opzet dus.

Hieronder het nieuwsbericht van 7 oktober

In de nacht van maandag op dinsdag heeft het Parlement van IJsland akkoord gegeven, dat de IJslandse regering volledige controle neemt over de nationale bankensector. Door deze maatregel te nemen willen ze voorkomen dat het land failliet gaat. Door deze radicale ingreep van de overheid, garandeert het banktegoeden en kan eventueel banken dwingen dat ze moeten fuseren.

Handelsminister Bjorgvin Sigurdsson heeft dinsdag bekend gemaakt dat de IJslandse bank Landsbanki onder overheidscuratele gesteld is en dat het bestuur vervangen is. De bank zal naar omstandigheden gewoon normaal blijven opereren, alleen dan nu met overheidspersoneel i.p.v. het bestuur van Landsbanki.

Geld veilig bij Icesave?
Landsbanki heeft als dochter Icesave, waarbij de laatste dagen de vraag was of het spaargeld daar nog veilig stond. Met een rente van 5.25% geeft Icesave hoge rentes af in Nederland. Icesave heeft sinds mei behoorlijk wat Nederlandse klanten geworven met de hoge rente die ze afgeven. Het Nederlandse klantenbestand zal boven de 50.000 betreffen. Er is aangegeven door een woordvoerder dat klanten gewoon bij hun rekening kunnen en dat de zaken gewoon doorgaan. Dit geldt dan voor Icesave in Nederland. Als de bank failliet zou gaan, garandeert de IJslandse centrale bank een bedrag van 20.887 euro aan Nederlandse spaarders. Hier zou nog bovenop komen waar de Nederlandse staat garant voor staat.

IJslandse banken in problemen, waardoor?
De banken in IJsland hebben de laatste jaren een sterke expansie gerealiseerd. De schulden zijn hierdoor enorm gestegen. In de laatste maand is de waarde tegenover de dollar met de IJslandse kroon met 31 % gedaald. IJsland wil verkopen voorkomen die vooral voortkomen uit de onrust die in het land heerst, daarom werd de handel in aandelen van de IJslandse banken stilgelegd maandag.

Engeland
Hieronder een quote van de site van Icesave in Engeland.

"We are not currently processing any deposits or any withdrawal requests through our Icesave internet accounts. We apologise for any inconvenience this may cause our customers. We hope to provide you with more information shortly." Dat staat te lezen op de Britse website van Icesave.