Chipmachinefabrikant
ASML heeft in het derde kwartaal zijn nettowinst zien kelderen. Het concern heeft echter beter gepresteerd dan analisten vooraf rekening mee hadden gehouden. Het concern sprak echter verwachtingen uit die onder de ramingen van analisten zijn wat zorgt voor een negatieve stemming
Cijfers Q3
ASML boekte in het derde kwartaal van 2008 een nettowinst van 73 miljoen euro, waar dit in het tweede kwartaal nog 192 miljoen euro bedroeg. Ook de omzet viel terug; van 844 miljoen euro tot 696 miljoen euro.
ASML ontving in het derde kwartaal 31 orders voor machines waarvan 18 nieuwe. De totale waarde van de orders bedraagt 498 miljoen euro.
Na het tweede kwartaal verlaagde de chipfabrikant zijn verwachtingen voor geheel 2008. Het concern zei een omzetdaling te verwachten van 20% wanneer vergeleken met 2007. Daarnaast verwacht het concern voor het vierde kwartaal 26 machines te transporteren tegen een gemiddelde verkoopprijs van 20,6 miljoen euro. Het concern maakte bekend deze verwachtingen te handhaven.
Dip
Momenteel bevindt de chipmarkt zich in een forse dip welke nog eens wordt versterkt door de kredietcrisis. Deze maakt chipproducenten voorzichtig met investeringen in nieuwe productiemachines. Directeur Peter Wennink meldde dat klanten van
ASML moeilijk toegang krijgen tot kapitaal.
Volgens Wennink heeft
ASML zelf weinig last van de financiële crisis, aangezien het 1,3 miljard euro in kas heeft en daarnaast de schulden die het concern heeft pas aflopen in 2017. Volgens de topbestuurder is
ASML een winstgevend bedrijf dat geld verdiend en dat de crisis zodoende geen bedreiging vormt voor het concern.
Gemengde gevoelens bij analisten
Analisten hadden gemiddeld genomen gerekend op een nettoresultaat van 66 miljoen euro wat dus lager is dan het uiteindelijke resultaat. Ook de gerealiseerde omzet lag hoger dan de ramingen van analisten.
Het aantal verkregen orders lag eveneens boven de verwachting. Analisten hadden gemiddeld gerekend op 28 machineorders waarvan 21 nieuwe. Echter lag deze waarde lager dan de verwachting.
De vooruitzichten en nieuwe orders vielen de analisten van ABN AMRO tegen. De analisten wijzen erop dat
ASML in vergelijking met zijn concurrenten Canon en Nikon het slechtst heeft gepresteerd in het afgelopen jaar.
ASML heeft tot nu toe in 2008 52,5% aan beurswaarde verloren.
De analisten van Rabo Securities stellen dat de kwartaalresultaten als het aantal orders overeenkomen met de verwachtingen. De vooruitblik voor het komende kwartaal is echter zwakker dan verwacht. Voor de analisten van ING geldt precies hetzelfde, maar stellen daarbij wel dat het herhalen van de omzetverwachting mogelijk kan leiden tot opluchting vanwege enige vrees in de markt voor een neerwaartse bijstelling van deze zelfde verwachtingen.
Analist Victor Bareño heeft zijn houdadvies gehandhaafd maar zijn koersdoel under review gezet naar aanleiding van de gepresenteerde resultaten. De omzetverwachtingen zijn benenden de verwachting van de analist. De analist stelt dat het meest positieve in de cijfers de handhaving van het flexibele kostenmodel is.
Momenteel ligt de consensus voor het aandeel op houden. Het aandeel krijgt 7 koop-, 17 houd- en 7 verkoopadviezen. Analisten blijven vooralsnog bij hun advies maar hebben wel hun koersdoel voor het aandeel neerwaarts bijgesteld. Het gemiddelde koersdoel bedraagt daardoor op dit moment 15,18 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 39,19%.