Economen uit de Verenigde Staten zijn van mening dat de recessie aan het einde van het tweede kwartaal van 2009 beëindigd zal worden. De huidige recessie in de Verenigde Staten kan weleens de langste en meest pijnlijke zijn sinds de Grote Depressie van de jaren ’30. De Amerikaanse zakenkrant the
Wall Street Journal hield een onderzoek onder 54 hooggeplaatste Amerikaanse economen. Mocht de voorspelling van de economen uitkomen dan is de recessie de langste sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Pijnlijke recessie
De 54 economen die meededen aan het onderzoek zijn unaniem van mening dat de Amerikaanse economie de komende twee kwartalen nog in een recessie zal blijven. Na het einde van het tweede kwartaal zal de Amerikaanse economie in 2010 weer licht aantrekken. In het derde kwartaal van 2008 daalde de economische groei met 0,5%.
Economen zijn van mening dat de recessie in december 2007 begonnen is in de Verenigde Staten. Dit zou betekenen dat de recessie 18 maanden zal gaan duren mocht de economische groei in de Verenigde Staten eind juni weer aantrekken. In dit geval is het de langste recessie in Amerika sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. De recessie van 1973-1975 en 1981-1982 duurden beide 16 maanden.
Goede maatregelen
Economen Richard Berner en David Greenlaw van
Morgan Stanley zeiden het volgende; “Als het pakket maatregelen van de overheid niet had plaatsgevonden dan had de recessie nog langer geduurd en waren de gevolgen daarvan niet te overzien”. Doordat de overheden alle mogelijkheden uit de kast halen om de economie te stimuleren en daarnaast belastingverlagende maatregelen nemen zal de economie van de Verenigde Staten uit het slop halen tegen het einde van het tweede kwartaal van 2009. Verder verwachten de economen een licht herstel begin 2010.
Vele economen zijn van mening dat de stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse overheid worden beschouwd als de sleutel tot het uit het slop trekken van de economie van de Verenigde Staten. De exacte datum wanneer de Amerikaanse economie weer gaat aantrekken blijft nog in het ongewisse aangezien nog veel details van de stimuleringsmaatregelen ontbreken.
De economen hebben verder hoge verwachtingen van de nieuwe president Barack Obama en zijn staf. Vooral de belastingmaatregelen bevallen de economen beter dan onder de Bush regering. Economen hebben verder een slecht beeld van de huidige minister van Financiën, Henry Paulson. Paulson wordt in het onderzoek beoordeeld met een cijfer wat gelijk is aan een 4 in Nederland. FED voorzitter Ben Bernanke deed het niet veel beter met het cijfer 5. Verder is de verwachting dat het Bruto Binnenlands Product (
BBP ) in de Verenigde Staten met 1% zal gaan dalen in 2009. De huidige recessie zit nu al op het niveau van begin deze eeuw en van begin jaren ’90 van de vorige eeuw.
Hoog werkloosheidscijfer
Het werkloosheidscijfer zal volgens de economen uitkomen op 8,4% als gevolg van de kredietcrisis. Hoewel het cijfer van 8,4% werkloosheid hoog is komt dit nog niet in de buurt van de niveau’s van de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw. Vooralsnog verwachten economen een werkloosheidscijfer van 8,1% begin 2010. Oorzaak hiervan is omdat vele bedrijven door blijven gaan met het ontslaan van personeel om kosten te besparen. Het cijfer is voorlopig want
General Motors , Ford en Chrysler staan op het punt failliet te gaan na het afwijzen van de 15 miljard dollar aan steun waardoor er in totaal 2,5 miljoen mensen werkloos kunnen worden.
Het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, de FED staat voor een groot probleem. Het heeft als doelstellingen economische groei stimuleren en anderzijds inflatie bestrijden. Nu is het laatste geen probleem meer voor de FED, maar het stimuleren van economische groei met de kans dat straks 10 miljoen Amerikanen werkloos zijn maakt het er niet gemakkelijker op. Met een rente die steeds dichter tegen de 0% aankruipt heeft tot gevolg dat de FED weinig munitie meer over heeft om de economie te stimuleren.
De economen in het onderzoek denken dat de rente niet richting de 0% gaat maar dat in ieder geval de rente tot het einde van het tweede kwartaal van 2009 rond de 0,5% blijft. Economen die deelnamen aan het onderzoek verwachten verder dat de inflatie gelijk zal blijven aan het niveau van nu tot het einde van juni 2009 waarna het 1,2% zal gaan stijgen. Economen zijn het over één ding wel duidelijk eens met elkaar; er breken onzekere tijden aan voor de Amerikaanse economie en daarmee de wereldeconomie.