- De Inflation Reduction Act (IRA) vergroot duurzaam beleggingspotentieel in de VS
- Amerikanen maken een enorme inhaalslag tegenover duurzaamheidspionier Europa
- De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen van vandaag vormt waarschijnlijk geen risico voor het stimuleringspakket, aangezien de wet breed werd aangenomen, ook door Republikeinen
De Inflation Reduction Act (IRA) is een gamechanger voor duurzame beleggers in de VS. De regelgeving zal een enorme uitwerking hebben op de ontwikkeling van duurzame technologie. Hiermee positioneert de VS zich als een aantrekkelijke locatie voor groene beleggingen, zelfs in vergelijking met Europa.
Véronique Chapplow, ESG Investment Specialist bij T. Rowe Price noemt de regelgeving zelfs een gamechanger, waarmee de VS ook ten opzichte van Europa erg aantrekkelijk wordt voor duurzame beleggers. “De EU maakt zich veel zorgen, maar de VS doen eigenlijk veel. Europa heeft belangrijke wetgeving ontwikkeld om groene investeringen te stimuleren, maar de bedrijfsleiders die we onlangs op een duurzaamheidsconferentie hebben ontmoet, zeggen dat administratieve knelpunten, zoals vergunningen, het moeilijker maken om kapitaal in Europa in te zetten.”
De Inflation Reduction Act (IRA) heeft fiscale aftrekmogelijkheden ingevoerd of uitgebreid voor tal van hernieuwbare technologieën. Bijvoorbeeld voor wind, zon, waterstof en koolstofafvang. De bestaande belastingvermindering voor zowel duurzame productie als voor duurzame investeringen wordt met 10 jaar verlengd, en uitgebreid met diverse nieuwe technologieën zoals waterstof, kernenergie en energie-opslag.
De wet introduceert ook een nieuwe manier om belastingaanspraken te gelde te maken, vergelijkbaar met een directe uitbetaling, waarmee bedrijven een infrastructuur voor hernieuwbare energie kunnen opbouwen. De wet biedt daarnaast belastingvoordelen voor bedrijven die actief zijn in de winning van cruciale mineralen, de productie van zonne-energie en de ontwikkeling van batterijen voor elektrische auto’s.
Chapplow: “De managementteams van de bedrijven, die we spraken, herhaalden consequent hoe zinvol deze stimulansen zijn voor de ontwikkeling van schone technologie en dat de wet de invoering van onder meer groene waterstof en koolstofafvang aanzienlijk kan versnellen. Hoewel de EU algemeen wordt beschouwd als leider inzake klimaatactie, lijken de financiering en de stimulansen die via de IRA beschikbaar zullen worden gesteld, momenteel alles te overtreffen wat in de EU beschikbaar is.”
Reacties uit sectoren als waterstof en hernieuwbare energie, versterken deze geluiden over de impact van de regelgeving. Ook de aankondigingen van concrete investeringen door fabrikanten van batterijen voor elektrische voertuigen, illustreren de duurzame impact. Sommigen schatten dat de IRA-regelgeving de geschatte penetratiegraad van elektrische voertuigen tegen 2025 zou kunnen verdubbelen van 10% tot 20%. In combinatie met de CHIPS-wet (die gericht is op halfgeleiders en innovatieve technologie) zou dit tot een aanzienlijke stijging van de kapitaaluitgaven in de VS kunnen leiden.
“De reactie van de industrie op de IRA-subsidies sterkt ons in de aanname dat het pakket politiek stabiel is”, stelt Chapplow. “Koolstofafvang, biobrandstoffen en waterstofkredieten werden al door Democraten en Republikeinen gesteund voordat de IRA werd goedgekeurd. Gezien de enorme bijval van bedrijven zou ook een toekomstig Republikeins Congres waarschijnlijk terughoudend zijn in het terugdraaien van de maatregelen, omdat ze er weinig politiek gewin mee zouden behalen.”
Hoewel onderwerpen in verband met ESG en klimaatactie in de VS sterk gepolitiseerd zijn, is het onwaarschijnlijk dat een verandering in het presidentiële leiderschap zou leiden tot een substantiële terugdraaiing van de IRA. Het vroegste moment waarbij op federaal niveau een Republikeinse drievoudige dominantie (in Huis van Afgevaardigden Senaat en Witte Huis) in zicht kan komen is in 2025. Chapplow: “Tegen die tijd zijn er waarschijnlijk al miljarden aan investeringen gedaan in de veronderstelling dat de IRA-stimulansen van blijvende aard zijn. Wij denken dat het bedrijfsleven tegen 2025 zal lobbyen om de IRA-stimulansen te behouden zoals ze zijn. Wij geloven niet dat de Republikeinen in dit soort kwesties in het algemeen tegen het bedrijfsleven zullen ingaan.”
Een consistente boodschap van de industrie is dat vergunningen voor duurzame projecten een groot struikelblok blijven, vooral in Europa. De energietransitie vergt enorme investeringen in nieuwe en bestaande technologieën en infrastructuur. Het vergunningsproces verloopt echter traag, zo klagen bedrijven. Knelpunten zijn onder meer compensatieprocessen voor omwonenden, complexe onderhandelingen tussen federale, staats- en lokale overheden en biodiversiteitskwesties. Vergunningen zijn al lang een probleem voor infrastructuur en industriële projecten, voor schone technologie is dat niet anders.
Hoewel de IRA een duidelijke rugwind is voor bedrijven die zich toeleggen op de overgang naar hernieuwbare energie, zijn er nog meer politieke en regelgevende stappen nodig om deze transitie echt van de grond te krijgen. Vooral in de VS zijn er nog aanhoudende debatten over het klimaatrisico. De regelgevers blijven achter bij de industrie, wat niet specifiek is voor de energietransitie. In veel gevallen bestaan de technologische paden naar ‘netto nul uitstoot’ al, maar is er steun van de overheid nodig om op te kunnen schalen.
Wereldwijd loopt Europa duidelijk voorop als het gaat om ESG-regelgeving en klimaatmaatregelen. Een voorbeeld is het vaststellen van normen voor openbaarmaking. De Europese wetgeving is echter meer gericht op de stok, terwijl de Amerikanen kiezen voor de wortel. Duurzame beleggers lijken daarmee op korte termijn in de VS meer beleggingspotentieel te kunnen vinden. De mogelijkheid bestaat bovendien dat internationale bedrijven de VS verkiezen boven Europa bij het opzetten van fabrieken/projecten, dit vanwege de betere stimulansen.