Hoe financier je je voorraad op een verantwoorde manier?

Als je als ondernemer opdrachten aanneemt dan gaan de kosten vaak voor de baten uit. Je moet materialen inkopen of misschien een onderaannemer inhuren en al deels betalen voordat je opdrachtgever je factuur betaalt. Als je bedrijf al een tijdje draait dan heb je wellicht voldoende vermogen om deze kosten te dragen. Maar als je starter bent, of als het om een grote opdracht gaat, dan kan het een probleem zijn om de kosten vooraf te financieren. In zo’n geval kun je gebruikmaken van de mogelijkheid van debiteurenfinanciering of voorraadfinanciering.

Hoe werkt factoring?

Als je gebruik maakt van factoring dan verkoop je in feite je factuur. De factoring maatschappij betaalt jouw rekening vooraf zodat je kunt investeren. Vervolgens stuurt dit bedrijf jouw factuur naar je klant, uiteraard met betaalgegevens van de factoring maatschappij. De klant betaalt aan hen. Hierbij kan de gebruikelijke betalingstermijn voor zakelijk verkeer van 30 of 60 dagen worden aangehouden. Jij hebt je geld immers al en kunt zonder problemen de opdracht uitvoeren. Voor deze service betaal je wel een percentage van het factuurbedrag. Dit kun je natuurlijk doorberekenen aan je klant door je prijs met dit percentage te verhogen.

Wat als mijn klant niet betaalt?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je klant niet betaalt. In dat geval neemt het factoringbedrijf de incasso op zich. Zij hebben immers jouw factuur overgenomen. Mocht de klant in gebreke blijven dan zullen zij hier niet bij jou op terugkomen. Om zeker te zijn dat je klant betaalt kan het zijn dat er bij een aanvraag voor factoring een liquiditeitsonderzoek naar de opdrachtgever wordt gedaan om het risico op niet betalen zo klein mogelijk te maken. Uiteraard moet jij je als opdrachtnemer aan alle afspraken met je klant houden en goed werk leveren. Als de klant niet betaalt omdat jij in gebreke blijft dan zal het factoringbedrijf uiteraard bij je aankloppen om verhaal te halen. Wanneer jij aan al je verplichtingen hebt voldaan maar de klant weigert te betalen dan gaat het factoringbedrijf over tot incasso en eventueel beslaglegging als de opdrachtgever in gebreke blijft. De verstandhouding tussen jou en je opdrachtgever wordt hierdoor ook minder aangetast dan wanneer je zelf een factuur op deze manier moet incasseren. Uiteraard kan de klant een voorstel doen tot betaling in termijnen of betaling op een later moment als er onverwachte financiële problemen zijn maar die op korte termijn kunnen worden opgelost.

Ontdek de mogelijkheden van financiering

Als je wilt weten of factoring ook voor jouw bedrijf een optie kan zijn, dan kun je kijken op de website van impactfactoring.nl. Zij bieden verschillende mogelijkheden om voorraden en debiteuren te financieren. Hierbij kun je ook gebruikmaken van American Factoring. In dat geval kun je zelf kiezen welke facturen je wilt doorschuiven en welke je eventueel zelf aan je opdrachtgevers voorlegt. In veel gevallen kan het geld snel op je rekening staan zodat je snel aan de slag kunt met de opdracht.