Goud wordt ook wel de ‘koning der metalen’ genoemd. Het is altijd beschouwd als een waardevol product. Een groot voordeel van goud is dat het waardevast is. De goudvoorraad blijft relatief stabiel en ziet maar een langzame toename over de jaren. Beleggingsfonds Circle Fund maakt onder meer gebruik van goud voor haar marktneutrale swap arbitrage strategie.
In tijden van onrust, zoals een economische crisis of politieke onstabiliteit, kan er altijd worden teruggegrepen op goud. Dit is dan ook het moment waarop een piek te zien is in de goudprijs. Daarnaast kan goud niet omvallen, zoals een munt. De afgelopen tijd heeft goud nieuwe recordhoogtes bereikt, onder meer door de geopolitieke onrust in het Midden-Oosten.
Het is Amsterdam gevestigde Circle Fund belegt de gelden van participanten uitsluitend in goud (spot/futures) en valuta (spot FX) via in eigen beheer ontwikkelde algoritmes en arbitragemodellen. Dit gebeurt onder meer door de swap arbitrage strategie die op ongeveer 70 procent van het belegde vermogen van het AFM-geregistreerde Circle Fund wordt toegepast.
Bij de swap arbitrage strategie draait het om het profiteren van prijsverschillen tussen swapkosten van verschillende brokers. Swapkosten, ook wel bekend als rollover kosten, zijn kosten voor het aanhouden van een positie gedurende de nacht. Als een handelaar op dezelfde dag een positie opent en sluit, heb je geen swapkosten bij een broker, geen positieve en geen negatieve.
Het rollover moment is het tijdstip waarop alle transacties die vandaag nog open zijn, naar morgen worden doorgerold. Swap arbitrage maakt aan de hand van algoritmes gebruik van het rollover moment. Het algoritme van Circle Fund merkt namelijk een positief verschil op in swaprentes tussen twee brokers en anticipeert hierop met arbitragemodellen. Circle Fund koopt en verkoopt hetzelfde instrument gelijktijdig en voor dezelfde prijs en hoeveelheid. De positie is daardoor ‘deltaneutraal’: of de markt vervolgens daalt of stijgt, het geld van de beleggers is hierdoor volledig gedekt.
Circle Fund werkt bij de swap arbitrage strategie samen met grote tegenpartijen, de liquiditeitsproviders. Dat zijn bijvoorbeeld Broctagon, Swissquote en MatchPrime. Het fonds wil voor beleggers posities zo lang mogelijk vasthouden. Dat lukt zelfs maandenlang. Circle Fund blijft hierdoor verre van ‘flitshandel’.
In de eerste paar dagen na het innemen van de positie maakt de strategie wel zogeheten spreadkosten. De spread is de kostprijs van een transactie uitgevoerd op de markt. Een paar dagen rollover fees zijn nodig om deze kosten te compenseren, waarna de posities een positief rendement maken.
Sinds vorig jaar oktober laat Circle Fund beleggers ook van de resultaten van de swap arbitrage strategie profiteren middels obligaties. Na een succesvolle eerste emissie is het fonds nu bezig met een tweede emissie. Hiermee verkrijgen beleggers van de opbrengsten van de swap arbitrage een vast hoog rendement van tussen de 8,5% en 11%, afhankelijk van de looptijd.
Beleggers kunnen ook deelnemen in het Circle Fund. Het fonds hanteert voor beleggers een management fee (1,5%) en een performance fee, maar pas na de zogeheten drempelwaarde van 10 procent. Dit betekent dat er geen performance fee wordt berekend over het eerste 10 procent rendement die een belegger behaalt. Bovendien wordt de performance fee pas achteraf, aan het eind van elk jaar, berekend.