Investeringsstrategieën verbeteren met geavanceerde handelsinstrumenten: een blik op opkomende technologieën

De wereld van de beleggingsstrategieën is uiteraard gigantisch. Welke strategieën ‘werken’ en welke juist niet? Zijn er wel strategieën die überhaupt werken? Middels dit artikelen werpen we een kleine blik op de grote wereld van de diverse beleggingsstrategieën.

Verschillende soorten analyses

In de financiële wereld kunnen we diverse verschillende stromingen qua analyses ontdekken. Grofweg zijn de 2 hoofdstromingen:
- Fundamentele analyse
- Momentum analyse*

* vaak ook wel technische analyse genoemd.

Over de beide stromingen zijn bibliotheken vol met boeken geschreven. We onderkennen dan ook dat er geen consistent werkend systeem is en dat veel uiteraard afhangt van de economische omstandigheden, de stemming op de beurzen en uiteraard de financiële condities van de bedrijven.

Euronext amsterdam nederland analist

Euronext Amsterdam

Fundamentele analyse beleggers

Bekende fundamentele analyse beleggers zijn uiteraard Warren Buffett, Charlie Munger, Joseph Piotroski, Joel Greenblatt en Robert Shiller. Deze wereldwijd bekende goeroes hebben erg veel invloed op het financiële systeem. Want bijvoorbeeld als Warren Buffett aandelen X koopt, dan moet hij dat bij posities boven de 100 miljoen dollar verplicht publiceren (de zogenaamde 13F meldingen). Vaak zien we dat de bewegingen van Buffett een aanzuigende werking hebben op de rest van de markt.

Momentum beleggen in het kort

Aan de andere kant van het spectrum vinden we de momentum-beleggers. Dit zijn de beleggers die er op anticiperen dat er trends in de markten zijn. Dus als een aandeel vandaag omhoog gaat, dat het aandeel in een positieve trend zit, en dat het daarom de verwachting is dat het morgen ook omhoog gaat. De theorie van momentum is dus erg breed want in alle financiële activa zitten uiteraard bewegingen. Het is echter de vraag om wat voor bewegingen het gaat en hoe u hier al belegger van kunt profiteren. Trendonex is een grote speler op het gebied van de analyse van de valutamarkten. De valutamarkt is met afstand de meest liquide markt ter wereld. Vaak ‘parkeren’ beleggers hun kapitaal in bepaalde valuta om het even te stallen. Vraag en aanbod in de grootste valuta zoals de Amerikaanse dollar, de Euro, de Yen en het Britse Pond is uiteraard extreem hoog. Dit zien we door te kijken naar de dagelijkse volumes en vooral de verschillen in de bied- en laatprijzen.

De bied- en laatprijzen zijn de koersen waar op u valuta (of aandelen etc) kunt verkopen of kopen. Hoe kleiner dit verschil hoe kleiner de spread. Bij juist hele illiquide munten zoals de Zimbabwaanse Dollar is de spread juist veel groter. Er is dan ook veel meer risico in het handelen in dergelijke munten. Want bij bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar is de koers waarop u de munt koopt en direct weer zou verkopen eigenlijk vaak bijna vrijwel hetzelfde.

Valutaprijzen worden vooral verklaard door de economische situatie in een zone (zoals de Eurozone) of een land. Direct daar aan vast hangt natuurlijk de rente. Hoe hogere de rente hoe aantrekkelijker is het is om de munt te bezitten. In sommige emerging markets is de rente zo hoog dat het natuurlijk heel aanlokkelijk is om die valuta te kopen. Denkt u bijvoorbeeld aan de rente in Turkije waar soms de spaarrente rond de 20% schommelt. Wie dan in deze Turkse Lira belegt kan dus genieten van een hele hoge spaarrente maar heeft uiteraard wel de negatieve exposure van een dalende koers. Rendement en risico gaan dus hand in hand.