In deze 7 dingen beleggen de meeste mensen dit jaar

Langzaam maar zeker neemt het gemiddelde spaargeld per huishouden toe in Nederland. Hierdoor willen ook steeds meer mensen beleggen. Maar in welke dingen is het meest geïnvesteerd dit jaar? In deze blog bespreken we 7 verschillende investeringen die qua populariteit toe zijn genomen.

Bitcoin

In de eerste plaats is er dit jaar ontzettend veel in bitcoin belegd door investeerders. De crypto koers, waaronder bitcoin, is immers lucratief gestegen. Hierdoor lag er veel winst in het verschiet voor beleggers. Deze stijging is onder andere te wijten aan het feit dat het tot het midden van dit jaar ontzettend goed ging met elektronica bedrijven en bedrijven die microchips produceren. Er waren geen productieproblemen, waardoor computers bijvoorbeeld volop bitcoin konden minen. De verwachting is dan ook dat bitcoin ook de rest van het jaar een populaire keuze onder beleggers zal zijn.

Big Tech

Naast bitcoin is de technologie-sector een andere aantrekkelijke investeringsmogelijkheid voor veel Nederlanders dit jaar. Giganten zoals Apple, Microsoft en Nvidia blijven niet alleen in populariteit toenemen, maar ook in waarde. Deze bedrijven hebben de kracht om economische fluctuaties te weerstaan, gezien hun robuuste bedrijfsmodellen en innovatiecapaciteit. Met de constante groei van digitale diensten en e-commerce, hebben beleggers vertrouwen in de toekomstige winstgevendheid van deze techreuzen. Voor velen is het dan ook een slimme zet om een stukje van deze technologische vooruitgang in hun portefeuille op te nemen.

Onroerend goed

Onroerend goed is voor veel Nederlanders een betrouwbare en tastbare investering, en dat is dit jaar niet anders. De woningmarkten blijven robuust, met stijgende prijzen en een voortdurende vraag naar woningen. Dit heeft geleid tot een toename van mensen die kiezen voor vastgoedbeleggingen, of het nu gaat om het kopen van een tweede woning, het investeren in huurwoningen of het bouwen van commercieel vastgoed. Met een divers portfolio kunnen beleggers genieten van stabiliteit en zelfs passief inkomen. Het mooie van onroerend goed is dat het niet alleen een financieel voordeel biedt, maar ook de mogelijkheid om te investeren in gemeenschappen en bij te dragen aan de lokale economie.

Duurzame bedrijven

Ook is het zo dat beleggers opvallend vaak voor duurzame bedrijven hebben gekozen als investering. Maar waarom zijn dit soort bedrijven zoveel in trek? Dit heeft met name te maken met het feit dat steeds meer overheden volop werk maken van een verduurzaming van de economie. Hier spelen duurzame bedrijven zoals HelloFresh op in. Vaak krijgen dit soort bedrijven bijvoorbeeld subsidies, waardoor ze makkelijker winst maken vergeleken met minder duurzame versies van zichzelf. Deze winst is weer aantrekkelijk voor beleggers doordat ze bijvoorbeeld dividend ontvangen.

Data bedrijven

Data bedrijven hebben in het huidige digitale tijdperk een sleutelrol verworven. Met de explosie van gegevens die dagelijks wordt gegenereerd, zijn organisaties die zich specialiseren in dataverwerking en -analyse essentieel geworden voor het maken van geïnformeerde beslissingen. Deze bedrijven maken gebruik van geavanceerde technologieën om inzichten te krijgen uit grote datasets, wat niet alleen bedrijven helpt efficiënter te opereren, maar ook consumenten waardevolle informatie biedt. Het is een spannende sector vol kansen, en voor investeerders betekent dit dat er potentieel winstgevende mogelijkheden zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan data waarmee men kan voorspellen welke ziektes iemand een hoger risico voor heeft of waarmee het mogelijk is om een advertentie op precies het juiste tijdstip af te spelen op een computer.

Pharmaceutica

Tevens valt het op dat er volop geld gestoken werd in farmaceutica dit jaar. De verklaring hierachter? Momenteel is er wereldwijd een groot medicijntekort. Hierdoor is het makkelijker voor bedrijven in dit soort industrieën om relatief hoge prijzen te vragen voor de producten die ze bieden, met name in landen als de Verenigde Staten. Dit resulteert in een hoge winstgevendheid, wat door beleggers beloond wordt door nog meer geld in dit soort bedrijven te investeren. Daarnaast heeft de pandemie laten zien hoe belangrijk de rol is van de farmaceutische industrie. Ook deze toename in vertrouwen heeft er ongetwijfeld voor gezorgd dat bijna iedere belegger pharmaceutische aandelen in zijn of haar portfolio heeft.

AI bedrijven

Tot slot zijn AI bedrijven mateloos populair geworden onder beleggers. Dit komt doordat er een ware AI boom gaande is. Mensen zijn langzaam maar zeker aan het ontdekken hoe AI de samenleving vooruit helpt. Veel industrieën zijn al compleet veranderd met de hulp van AI, en beleggers willen meeliften met de mogelijkheden die dit soort bedrijven bieden, want dit levert hopelijk flink wat winst op. Door vroeg in te stappen in aandelen van AI startups, is de kans hoog op een mooi rendement.