Risicomijdend en conservatief. Toch behaalt beleggingsfonds Delta Quant One 20% rendement per jaar.

Beleggingsfonds Delta Quant One hanteert een marktneutrale strategie met een streefrendement van 20% per jaar. Vincent van der Sanden, het brein achter initiatiefnemer Delta Quant Capital, benadrukt de conservatieve insteek van het fonds: “We zijn heel conservatief en voorzichtig, eigenlijk in alles. Ook in het kiezen van counterparties zijn we conservatief, die breiden we niet heel snel uit.”

“Crypto is een relatief jonge en kleine markt. Daarom liggen er mogelijkheden die er in andere markten niet zijn. Natuurlijk kent iedereen nu de Bitcoin, maar qua omvang valt de cryptomarkt in het niet bij de reguliere kapitaalmarkten. Bedenk maar: op dit moment is de totale marktkapitalisatie van alle crypto’s kleiner dan de marktwaarde van Microsoft. Dus kunnen we én conservatief zijn én een bovengemiddeld rendement bieden.”

Het voorzichtige, op basis van uitgebreide data, analyses maken, hypothesen testen en blijven schaven aan verbetering leerde Van der Sanden in zijn jaren als portfoliomanager bij Robeco. Die kennis nam hij, na een tussenstop waarin hij het handelsplatform Knaken oprichtte, mee naar Delta Quant Capital. Het leidde hem tot het hanteren van een aantal belangrijke regels voor het uitsluiten of beperken van risico’s.

1. Marktneutrale posities: het fonds streeft naar een deltaneutrale positie, wat betekent dat het fonds geen positie kiest in de koersbeweging van digitale munten. In de praktijk betekent dit dat bij elke positie in een cryptomunt een even grote tegenovergestelde positie wordt ingenomen in de future van die munt (over het algemeen ‘long-spot’, ‘short-future’).

2. Beperkt of geen gebruik van hefboomwerking: Hoewel er gebruik gemaakt mag worden van hefboomwerking, wordt de hefboom beperkt tot 1 (maximaal 1 euro lenen per euro eigen vermogen). Het doel is om het kapitaal efficiënter in te zetten, maar niet om risico's te nemen.

3. Strenge eisen aan handelsplatformen: Delta Quant Capital werkt alleen samen met gerenommeerde handelsplatformen die al meer dan 10 jaar bestaan, zoals Kraken, Bitfinex en Bitmex.

4. Focus op liquiditeit: Er wordt uitsluitend belegd in liquide digitale assets, om het risico te beperken dat posities niet snel kunnen worden gesloten wanneer dit nodig is. Mocht dat toch zo zijn, dan beschikken de platformen waarmee gewerkt wordt over grote margin pools en liquidation funds, die dienen als buffer in geval de partijen aan wie geleend is, door extreme koersschommelingen, niet snel genoeg hun posities kunnen sluiten. De software van Delta Quant Capital monitort continu de margin pools om er zeker van te zijn dat er voldoende onderpand aanwezig is.

5. Beperkte blootstelling aan tegenpartijrisico: Delta Quant Capital spreidt het risico door gebruik te maken van verschillende handelsplatformen en door limieten te stellen aan de allocatie van het kapitaal tussen leningen op deze platformen. Daarbij scant Delta Quant Capital steeds zelf of het onderpand van de leningnemer nog voldoende is om het volledige geleende bedrag terug te kunnen betalen.

6. Gebruik van reguliere valuta: Liquiditeit wordt aangehouden en verschaft in U.S. dollars, niet in afgeleide valuta zoals USDT of USDC. Een USD-wallet kan niet gehackt worden en heeft geen tegenpartijrisico jegens de uitgevers van USDT (Tether) en USDC (Circle).

7. Cold hardware wallets: Wanneer het fonds posities inneemt in spotactiva, zoals bitcoin, laat het de digitale valuta niet op de platforms staan. In plaats daarvan worden deze opgeslagen in fysieke wallets.

Van der Sanden: “Voor het beste rendement moet je ook gewoon heel voorzichtig en conservatief zijn. Want op het moment dat de funding- en lendingrates door het dak gaan, moet je voorbereid zijn. Dat kan alleen maar als je goed je huiswerk doet, steeds een efficiënte allocatie van middelen hanteert en natuurlijk nog steeds over je volledige kapitaal beschikt. Risico's mijden is dus juist dé manier om een duurzaam rendement te behalen.