Vijf opvallende trends uit het derde kwartaal 2024

De woningmarkt bleef ook in het net afgesloten derde kwartaal onder druk staan door een tekort aan beschikbare woningen, wat met name voor starters grote uitdagingen met zich meebrengt. De schaarste zorgt voor een vechtmarkt, waarbij vaak overboden moet worden. Hoewel de hypotheekrentes dalen, blijven de hoge huizenprijzen voor veel huizenkopers een flinke opgave. We vatten het derde kwartaal samen in vijf opvallende trends.

Ondanks de krapte toch grote drukte

Huizenkopers, verbouwers, mensen die uit elkaar gaan: ondanks het schaarse woningaanbod is het toch weer druk bij de hypotheekadviseur (plus 20% dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, eigen cijfers). Het betreft dan niet alleen zoekers en oriënteerders, maar ook veel starters en doorstromers die er in zijn geslaagd om hun slag te slaan. De aanpassingen in de leennormen en de gestegen inkomens hebben nieuwbouw voor veel kopers bereikbaar gemaakt. Voor koopstarters is er de laatste jaren meer aanbod doordat veel beleggers hun verhuurpanden in de verkoop hebben gedaan. Door de hogere huizenprijzen hebben de meeste woningeigenaren (veel) overwaarde, waardoor er mede door de lastige woningmarkt vaak wordt gekozen voor een verbouwing. Verhogingen voor andere doeleinden komen daarnaast ook veelvuldig voor, waarbij de aankoop van een woning in het buitenland in de lift lijkt te zitten (dikwijls Spanje maar ook andere landen).

Stijging huizenprijzen lijkt af te vlakken

Hoewel het aantal verkochte woningen in de prijsklasse tot 300.000 euro in aandeel sinds eind 2022 is afgenomen en in de klasse vanaf 450.000 juist is toegenomen, lijkt de stijging van de huizenprijzen in de laatste drie maanden af te vlakken. Gezien de grote krapte is een grote stijging haast onvermijdelijk, maar sinds de zomer is deze in onze index op jaarbasis onder de 10% gebleven. Mogelijk dat de grenzen van de betaalbaarheid in zicht komen in combinatie met wat meer aanbod vanuit nieuwbouw en verhuurpanden.

Huizenprijzen nederland

Daling 10 jaar NHG in top 5 van de afgelopen tien jaar

Na een stabiele periode is de hypotheekrente sinds de zomer aan het dalen. De renteperiode 30 jaar vast is inmiddels alweer door de grens van 4% gezakt en 5 jaar vast nadert zelfs de grens van 3%. Belangrijk voor doorstromers en daarmee de woningmarkt is dat de overbruggingsrentes bij veel geldverstrekkers onder de 5% zijn beland, waardoor de periode van dubbele lasten beter betaalbaar wordt. Bijna 20 aanbieders verlaagden hun rentetarieven in september gemiddeld één of meer keer per week.

De daling in het afgelopen kwartaal (in procentpunt) komt voor het belangrijkste rentetarief 10 jaar vast met NHG in de top 5 van de afgelopen tien jaar.

Nhg rentes nederlandse huizen

Pensioenfondsen en verzekeraars laten van zich horen

Sinds het einde van de oversluitgolf door de opgelopen hypotheekrente in 2022 is het marktaandeel van de banken, en dat van de grootbanken in het bijzonder, gegroeid. Deels doordat consumenten weer vaker kozen voor 10 jaar vast, het traditionele domein van banken, en minder vaak voor de lange renteperioden 20 en 30 jaar vast. Deels ook omdat banken de hogere marge op spaarrentes konden omzetten in scherpe hypotheekrentes. In het derde kwartaal lieten echter partijen als MUNT, Vista en Centraal Beheer groei zien en werpen zich met nieuwe funding weer in de concurrentiestrijd.

Rentes hypotheken nederland

Verduurzaming, nieuwbouw en digitalisering

De concurrentie tussen aanbieders vindt niet alleen plaats op rente, maar ook op voorwaarden. Ook ontwikkelingen op de woningmarkt dwingen geldverstrekkers om hun voorwaarden continu aan te passen. Het kabinet sorteert bijvoorbeeld voor op hospitaverhuur en de bouw van flexwoningen, beide zijn op dit moment nog lastig te financieren. Recente verbeteringen door financiers richten zich op nieuwbouw (langere offertegeldigheid en bouwdepot), verduurzaming (aantrekkelijke verduurzamingsrentes) en digitalisering (vervanging van een aantal hypotheekdocumenten door data van overheidsinstanties).