In 4 stappen uw muur voorbereiden op een schilderbeurt

Wilt u de binnenmuren van een likje verf voorzien? Dan kunt u hiervoor een schilder inhuren. Als u veel muren wilt verven, hangt hier alleen een flink prijskaartje aan. Gelukkig is schilderen iets wat u prima zelf kunt doen. Begin alleen niet direct met het aanbrengen van de verf, maar bereid uw muren eerst voor. Wij leggen u hier in 4 stappen uit hoe u dit doet.

Stap 1: Haal spullen weg of dek ze af

Als u uw kwast onderdompelt in een pot Sikkens muurverf, kan er te veel verf aan zitten. Dit kan tijdens het verven in de rondte vliegen. Haal de spullen in de ruimte die u gaat verven daarom weg. Staan er grote meubels en heeft u geen zin om hiermee te gaan slepen? Zet ze dan in het midden van de ruimte neer en dek ze af met plastic of oude kleden. U voorkomt op deze manier dat er verf in gaat zitten. Vergeet ook niet om de vloer af te dekken. Dit kunt u het beste doen met stucloop.

Stap 2: Plak af wat u niet wilt schilderen

Onderaan een muur zijn vaak plinten bevestigd. Daarnaast kan er een raam met vensterbank in de muur zitten. Wilt u niet dat deze onderdelen dezelfde kleur krijgen als de muur? Plak ze dan af. Dit kunt u het beste doen met afplaktape. U kunt de standaard tape gebruiken, maar er zijn ook flexibele varianten te koop. Deze tape is duurder, maar het is makkelijker aan te brengen. Plak nooit te strak af, maar houd minimaal één millimeter afstand van de muur.

Stap 3: Ontvet de muur

Heeft u alles verplaatst of afgedekt en afgeplakt? Begin dan niet direct met schilderen, want u moet de muur eerst nog even ontvetten. Hierdoor hecht de verf straks beter. Koop een ontvetter en meng dit in een emmer met de juiste hoeveelheid water. Dompel hier vervolgens een spons in onder, knijp hem uit en neem de muur af. Hierbij is het belangrijk dat u de randen niet vergeet.

Stap 4: Breng voorstrijk aan

Zodra de muur schoon is, is het verstandig om hem eerst te behandelen met voorstrijk. Veel muren hebben namelijk een zuigende werking. Brengt u geen voorstrijk aan? Dan kan een muur de verf opzuigen en dat komt het eindresultaat vaak niet ten goede. Met voorstrijk voorkomt u dit.