6 tips voor een mooie en onderhoudsvriendelijke tuin

We willen allemaal een mooie tuin. Maar daarvoor regelmatig urenlang in de tuin werken? Dat is gelukkig niet nodig. Door slimme keuzes te maken, geniet je van een mooie tuin zonder er veel voor te hoeven doen. In dit artikel zetten we 6 tips voor je op een rij.

1: Kies voor kunstgras

Kunstgras is de ultieme oplossing voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Je tuin helemaal bestraten ziet er al snel kil en kaal uit. Een echte grasmat heeft veel onderhoud nodig en blijft bovendien niet altijd mooi groen.

Met kunstgras geniet je van gras dat altijd prachtig groen is. Zonder maaien, sproeien, bemesten en onkruid wieden. Dat is niet alleen makkelijk, het bespaart je ook veel water en allerlei gazonproducten. Het gras van Top Kunstgras is een aanrader.

2: Kies vaste en winterharde planten

Je kunt kiezen tussen vaste planten en eenjarige planten. Vaste planten zijn natuurlijk makkelijker. Die plant je één keer en je kunt er vervolgens ieder jaar van genieten. Eenjarige planten gaan maar een jaartje mee, waardoor je ieder jaar aan de slag moet met planten. Sterke vaste planten zijn bijvoorbeeld vetplanten en lavendel. Let er ook op dat de planten winterhard zijn. Dat betekent dat ze vorst schadeloos overleven.

3: Kijk welke planten bij jouw tuin passen

Kijk goed welke planten bij jouw tuin passen. Zo blijven de planten makkelijker mooi. Let hierbij op de bodem van je tuin en op de hoeveelheid schaduw.

4: Geef onkruid geen kans

Een van de meest tijdrovende klusjes in de tuin: onkruid wieden. We hebben er allemaal een hekel aan. Zorg er daarom voor dat onkruid zo min mogelijk kans krijgt in je tuin. Dit kun je doen door:

- Onkruiddoek aan te brengen.
- Mulch aan te brengen. Bijvoorbeeld houtsnippers of boomschors.
- Bodembedekkers te planten. Dit zijn planten die laag blijven en breeduit groeien. Ze bedekken zo de bodem, zodat er minder ruimte overblijft voor onkruid.

5: Breng verharding aan

Breng verharding (zoals bestrating) aan in je tuin. De hele boel bestraten is natuurlijk het makkelijkst, maar of je dat mooi vindt is persoonlijk. Kies bij je bestrating voor grote tegels. Hoe groter de tegel, hoe minder voegen je hebt waar onkruid in kan groeien. Let er ook op dat de tegels makkelijk schoon te houden zijn. Dit verschilt sterk per tegelsoort.

6: Installeer een automatisch bewateringssysteem

Heb je vrij veel planten in je tuin? Maak het jezelf dan makkelijk door voor een automatisch bewateringssysteem te kiezen. Hiermee krijgt het groen voldoende water, terwijl het jou vrijwel geen moeite kost