Verschillen tussen ISO 27001 en NEN 7510 voor jouw organisatie

Werk je met gevoelige data? Dan is informatiebeveiliging een must. Twee bekende normen helpen daarbij: ISO 27001 en NEN 7510. Maar wat houden deze precies in? En welke is geschikt voor jouw organisatie? Wat zijn de verschillen tussen ISO 27001 en NEN 7510?

ISO 27001: Internationaal toepasbare standaard

ISO 27001 is de internationale norm voor informatiebeveiliging. Het richt zich op het opzetten van een Information Security Management System (ISMS) dat helpt om alle waardevolle informatie binnen een organisatie te beschermen. Een ISMS identificeert risico's, bepaalt de juiste maatregelen en zorgt voor continu toezicht op informatiebeveiliging. De norm is breed toepasbaar op allerlei branches en bedrijven.

NEN 7510: Specifiek voor de zorg

NEN 7510 lijkt op ISO 27001, maar is gericht op zorginstellingen en organisaties die gezondheidsinformatie beheren. De norm heeft een vergelijkbare opzet met ISO 27001, maar bevat specifieke richtlijnen voor de beveiliging van persoonlijke gezondheidsgegevens. Deel 1 is gebaseerd op de algemene informatiebeveiligingsprincipes van ISO 27001. Deel 2 bevat aanvullende eisen voor zorgorganisaties in Nederland.

ISO 27001 vs. NEN 7510: Belangrijkste verschillen

Voor wie is de norm bedoeld? ISO 27001 is geschikt voor organisaties in alle sectoren. NEN 7510 focust specifiek op zorginstellingen.

Waar wordt de norm toegepast?

ISO 27001 heeft een internationale reikwijdte. NEN 7510 is een Nederlandse norm, afgestemd op lokale wet- en regelgeving voor de zorg.

Op welke data wordt gefocust?

ISO 27001 richt zich op alle soorten informatiebeveiliging. NEN 7510 zoomt in op persoonlijke gezondheidsinformatie.

Welke norm is geschikt voor jouw organisatie?

Heb je een zorginstelling of werk je met gezondheidsinformatie? Dan is NEN 7510 de juiste keuze vanwege de specifieke eisen en de focus op persoonlijke gezondheidsgegevens. Voor organisaties buiten de zorg of met een bredere focus op informatiebeveiliging biedt ISO 27001 een internationaal erkende en toepasbare standaard.

Welke je ook kiest, beide normen helpen je om grip te krijgen op risico’s en zorgen ervoor dat je informatie veilig is en blijft.

Brand Compliance

Brand Compliance is een certificeringsinstelling die bedrijven helpt met het verkrijgen van belangrijke certificeringen, zoals ISO 9001 (kwaliteitsmanagement), ISO 27001 (informatiebeveiliging), en ISO 27701 (privacy).

Door audits en certificeringstrajecten uit te voeren, zorgen ze ervoor dat organisaties voldoen aan vereiste normen, wat betrouwbaarheid en compliance versterkt. Hun dienstverlening omvat ook ondersteuning in juridische en technische vereisten, wat helpt om risico's te beperken en vertrouwen bij klanten te bevorderen.

ISO 27001-certificering: een basis voor betrouwbare informatiebeveiliging ISO 27001 is een internationale standaard voor informatiebeveiliging, gericht op het opzetten en verbeteren van een Information Security Management System (ISMS). Certificering toont aan dat een organisatie voldoet aan strikte eisen voor vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van data.

Het traject omvat risicobeoordeling, beveiligingscontroles en interne audits. Brand Compliance begeleidt bedrijven door het volledige proces, van advies en implementatie tot audit, waarmee organisaties vertrouwen kunnen opbouwen bij klanten en voldoen aan regelgeving.

In het kort: Verschillen tussen ISO 27001 en NEN 7510

ISO 27001 is een wereldwijde standaard voor informatiebeveiliging, toepasbaar in alle sectoren, terwijl NEN 7510 specifiek is voor de Nederlandse zorgsector met een focus op gezondheidsinformatie. Beide normen helpen organisaties om risico’s te beheren en informatie veilig te houden, maar NEN 7510 biedt specifieke richtlijnen voor medische data. Brand Compliance begeleidt organisaties in het behalen van deze certificeringen door audits en ondersteuning in technische en juridische vereisten. Meer informatie is te vinden op [Brand Compliance](https://brandcompliance.com/diensten/iso-27001-certificering/).