Uit panelonderzoek van Nyenrode Business Universiteit, in samenwerking met Van Lanschot Kempen en RSM, onder directeuren en eigenaren van familiebedrijven blijkt dat familiebedrijven in Nederland hun investeringen verhogen om de krappe arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Bijna alle familiebedrijven (92%) zetten in op procesverbeteringen. Daarnaast legt 81% van de familiebedrijven de nadruk op investeringen in personeel. Technologische innovatie (73%) en productinnovatie (61%) staan eveneens hoog op de investeringslijst. Gemiddeld gaan Nederlandse familiebedrijven in 2025 16% meer investeren dan in het afgelopen jaar, waarbij meer dan een kwart (28%) op jaarbasis minimaal 20% meer zal investeren.
Mark Buitenhuis, Managing Director Private Banking Regio’s bij Van Lanschot Kempen : “Familiebedrijven hebben een langetermijnvisie en streven naar continuïteit over generaties heen. Op lokaal niveau zijn familiebedrijven belangrijke werkgevers. Door te blijven investeren kunnen ze personeel behouden, aantrekken en nieuwe werkgelegenheid creëren. Daarnaast kan door investeringen in onder andere procesverbeteringen de afhankelijkheid van voldoende personeel worden ondervangen.”
Familiebedrijven in Nederland staan voor grote uitdagingen door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. 70% van de familiebedrijven maakt zich zorgen over gevolgen van de arbeidsmarktkrapte voor hun bedrijf. Familiebedrijven hebben moeite om voldoende personeel te vinden, vooral op MBO-niveau en lager. Hoewel de situatie iets verbeterd is ten opzichte van 2022, brengt de schaarste de continuïteit van productie en dienstverlening voor 54% van de bedrijven in gevaar. Naast investeringen zoekt 40% van de familiebedrijven naar nieuwe medewerkers buiten de landsgrenzen. De aantrekkingskracht van het familiebedrijf blijft sterk, met 74% van de directeuren die aangeven dat nieuwe medewerkers specifiek kiezen voor de werkomgeving die familiebedrijven bieden.
Prof. dr. Marta Berent-Braun, Van Lanschot Kempen-hoogleraar Familiebedrijven en Eigendomsdynamiek bij Nyenrode Business Universiteit: “Uit ons eerdere onderzoek blijkt dat familiebedrijven aantrekkelijke werkgevers zijn. Werken bij een familiebedrijf geeft je het gevoel ergens bij te horen en bij te dragen aan iets dat ertoe doet. Ze bieden verbinding, een duidelijke purpose en gezamenlijke waarden waar je trots op kunt zijn."
“Het is mooi om te zien dat steeds meer familiebedrijven zich bewust worden van hun unieke kracht, positieve imago en dit actief inzetten om talent aan te trekken en te behouden,” zegt prof. dr. Roberto Flören, RSM-hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht bij Nyenrode Business Universiteit.
Om de personeelskrapte op te vangen maakt 67% van de familiebedrijven gebruik van zzp’ers. Echter, 69% van deze bedrijven zou minder zzp’ers inhuren als de arbeidsmarkt minder krap was. De aangekondigde handhaving van de Wet DBA zorgt voor onzekerheid, met 41% van de bedrijven die verwachten minder zzp’ers in te huren, terwijl 27% overweegt huidige zzp’ers in dienst te nemen.
Laura Bles–Temme, co-Managing Partner RSM Netherlands: “Ondanks de economische voorspellingen zijn familiebedrijven in hoge mate bereid om te investeren in personeel. Daarmee laten zij zien dat zij personeel bovengemiddeld belangrijk vinden en liever mensen vast aan zich binden, dan dat zij voor zzp’ers kiezen. Door meer te investeren in personeel en automatisering hoopt 67% van de familiebedrijven de winstmarges in ieder geval gelijk te houden in 2025.
Een stabiel overheidsbeleid kan investeringsbeslissingen stimuleren, maar uit ons onderzoek blijkt dat het vertrouwen in de overheid laag is. Slechts 8% van de directeuren heeft vertrouwen in de positieve uitwerking van kabinetsmaatregelen voor het familiebedrijf, terwijl 66% vindt dat de overheid onvoldoende aandacht schenkt aan hun belangen. Bovendien belemmeren huidige wet- en regelgeving de investeringen van 53% van de bedrijven.