Kort na ING verlaagt nu ook ABN AMRO de spaarrente. Belangrijker dan de rentes van de grootbanken blijft: actief worden. Veel spaarders laten nog altijd geld liggen, terwijl drie relatief eenvoudige stappen het rendement zonder risico kunnen verdubbelen.
Eind februari stond maar liefst 113 miljard euro op betaalrekeningen – omgerekend zo’n 15.000 euro per huishouden. Op dit geld wordt geen rente verzameld. Een simpele vuistregel: op de betaalrekening uitsluitend saldo voor de maandelijkse uitgaven laten staan. De rest kan naar een vrij opneembare spaarrekening. Zelfs bij een bescheiden rente van 1,25 procent per jaar levert dat in totaal al bijna anderhalf miljard euro aan extra rente op.
Van iedere vijf euro aan spaargeld staat nog geen één euro op een termijndeposito. En dat is zonde: termijndeposito’s leverden in de afgelopen twintig jaar gemiddeld zo’n 3 procent rente op – ruim het dubbele van een gewone spaarrekening (1,35 procent). Bovendien worden er tegenwoordig ook meer deposito’s met korte looptijden van één of enkele maanden aangeboden, waardoor het geld relatief snel weer beschikbaar is.
Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is bijna de helft van de Nederlanders in de afgelopen 15 jaar niet van spaarbank gewisseld. Twee op de zeven Nederlanders zijn zelfs nog nooit overgestapt. En dat terwijl kleinere banken in Nederland en daarbuiten structureel hogere rentes bieden. Een nieuwe spaarrekening openen kost tegenwoordig niet meer dan een kwartier en bij veel aanbieders hoeft er geen betaalrekening geopend te worden.
De les is duidelijk: actieve spaarders kunnen op termijn eenvoudig twee keer zoveel rendement behalen. Het is hoog tijd om die eerste stap te zetten.
Bijdrage door Jasper Berkhout, Raisin