Om het hoofd boven water te houden in de coronacrisis, drukken de centrale banken in een moordend tempo geld bij. Inflatie is daardoor onvermijdelijk. Kan bitcoin worden ingezet in de strijd tegen inflatie?
Veel landen drukken op dit moment onbeperkt geld bij om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Dat er de komende jaren inflatie zal ontstaan door deze uitzonderlijke maatregelen, lijkt onafwendbaar. Omdat de Verenigde Staten momenteel miljarden aan dollars bij printen, maken veel mensen zich zorgen over de status van de dollar als wereldreservemunt.
Men spreekt van inflatie als geld minder waard wordt door prijsstijgingen. Stel: je koopt dit jaar een pot Nutella voor een paar euro in de supermarkt. Het jaar erop ga je weer naar de supermarkt en blijkt het duurder te zijn, waardoor je met hetzelfde geld niet meer genoeg hebt voor exact dezelfde pot Nutella. De koers van bitcoin schommelt enorm, waardoor je op de ene dag meer kunt kopen met een bepaalde hoeveelheid bitcoins dan op een andere dag. Dit noemt men echter geen inflatie, omdat daar geen prijswijzigingen aan ten grondslag liggen.
Bitcoin heeft in een ander opzicht wel te maken met inflatie. Dit werkt wel een tikje anders dan inflatie zoals we dat kennen met geld. Het is namelijk een geplande inflatie. Elke vier jaar vindt er een halvering van de blockbeloning voor miners plaats. Miners zorgen er onder andere voor dat er nieuwe bitcoin ontstaan. Waar zij na de vuurdoop van bitcoin in 2009 nog 50 bitcoin kregen, werden dat er 25 in 2012 en 12,5 in 2016. Eerder dit jaar stond er wederom een halvering op de agenda en de beloning is nu 6,25 bitcoin.
Deze geplande inflaties zijn juist een van de voordelen van bitcoin. De centrale banken, die verantwoordelijk zijn voor het drukken van nieuw geld, geven weinig transparantie over hoeveel geld er precies jaarlijks bijkomt. Bitcoin biedt die transparantie wél. Het is volstrekt duidelijk wanneer er inflatie plaats gaat vinden en hoeveel. Bovendien neemt de inflatie in de loop der tijd af, aangezien het tempo waarin er nieuwe bitcoins bijkomen na iedere halvering omlaag gaat.
In landen waar hyperinflatie aan de orde van de dag is, bijvoorbeeld in Libanon en Venezuela, neemt de interesse voor bitcoin alsmaar toe. Het coronavirus heeft de populariteit van de cryptomunt in deze landen in een stroomversnelling gebracht. In Venezuela werden de banken zelfs gesloten, wat meteen voor meer handel in cryptovaluta zorgde. Venezolanen zien cryptovaluta als een manier om hun spaargeld niet te verliezen. Er is zelfs een oplossing gevonden voor het feit dat de internetverbinding in het Zuid-Amerikaanse land niet altijd even stabiel is. Er wordt namelijk satelliet-technologie ingezet, zodat een internetverbinding niet meer noodzakelijk is voor bitcoin-transacties.
Kunnen we ons in andere landen ook wapenen tegen inflatie met bitcoin? Bitcoin wordt vaak genoemd als een veilige haven, net als goud. Waar bitcoin zelf ook even ten onder leek te gaan door de coronacrisis, krabbelde de munt al snel weer op. Nadat de waarde van de cryptovaluta het hele jaar door gestaag steeg, lijkt het momenteel zelfs op weg te zijn om het record van 20.000 dollar te breken. Een van de redenen voor de recente stijging is het nieuws dat PayPal klanten aan gaat bieden om bitcoins te kopen, verkopen en op te slaan. Dit stelt een hoop extra mensen in staat om bitcoin te bezitten en maakt de drempel zo laag. Het is voorlopig wel alleen nog mogelijk voor Amerikaanse klanten.
Ook institutionele beleggers onderstrepen het belang van bitcoin in dit financiële klimaat. De bekende miljonair en hedgefondsinvesteerder Paul Tudor Jones stak eerder dit jaar ruim één procent van zijn vermogen in bitcoin. Volgens hem is bitcoin zelfs de beste bescherming tegen inflatie. Tudor Jones werd beroemd toen hij in 1987 de beurscrash correct voorspelde.
Wie inflatie het hoofd wil bieden, kan er dus goed aan doen om te beginnen met bitcoin trading of beleggen in bitcoin. Het is wel aan te raden om je eerst goed te verdiepen in de munt. Lees je goed in of laat je informeren. De waarde van de munt blijkt onvoorspelbaar, dus zekerheden zijn er nooit.