Aflossingsvrij investeren in een huis of recreatiewoning voor de verhuur?

Het investeren in vastgoed kent risico’s, maar er is ook een goed rendement mee te behalen. Er is namelijk nog steeds een groot tekort aan woonruimte. Met een verhuurhypotheek kun je een woning voor de verhuur deels financieren. Door een lage aflossing, kun je de maandlasten zo laag mogelijk houden. Naast inspelen op een te kort aan woonruimte, kun je ook inspelen op de recreatiebehoefte in Nederland door een recreatiewoning voor de verhuur aan te kopen.

Als investeerder ben je altijd op zoek naar investeringen met een hoog rendement, maar wel het liefst met een zo laag mogelijk risico. Investeren in vastgoed is ook nu nog steeds aantrekkelijk. De woningprijzen stijgen niet meer zoals eerdere jaren, en er werd een sterke dip in de prijzen verwacht. Die dip is tot op heden uitgebleven. De prijzen zijn gezakt, maar de omvang van de daling valt mee.

Hoe gaan de huizenprijzen zich ontwikkelen?

Hoe de prijzen zich de komende maanden en jaren ontwikkelen is niet te voorspellen. Er is nog een groot tekort aan huizen, maar ook dat is nog geen garantie dat de prijzen de komende maanden blijven stijgen. Helaas zijn de huizenprijzen niet te voorspellen. Hetzelfde kunnen we zeggen over de hypotheekrentes. De rentes zijn hard gestegen. Mogelijk blijven deze verder stijgen, waardoor het uitstellen van het kopen van een huis niet verstandig lijkt.

Wat heb je nodig voor het kopen van een verhuurpand of recreatiewoning?

Je hebt in ieder geval eigen geld nodig, anders gaat het kopen niet lukken. Je kunt een beleggingspand financieren, maar deels met eigen geld. Geldverstrekkers eisen namelijk eigen inbreng bij het kopen van een huis wat niet de woning is waar je zelf in gaat wonen. Ook moet je rekening houden met andere kosten zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. Ben je op zoek naar een hypotheek voor een recreatiewoning, ga dan ook na welk deel aflossingsvrij is.

Wat zijn de voordelen en de nadelen van aflossingsvrij?

De volledige hypotheek aflossingsvrij houden gaat vaak niet lukken, en is ook niet verstandig. Door aflossingen op de zakelijke hypotheek bouw je namelijk een zekerheid op. Als een hypotheekschuld ver onder de waarde van het huis ligt, is de kans op een restschuld bij (gedwongen) verkoop klein. In dat geval kun je gaan voor een groot deel aflossingsvrij. Wat zijn de voordelen en de nadelen van een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek?

Voordelen aflossingsvrij:

- Doordat er geen aflossingen verwerkt zitten in de maandlasten, blijven deze zo laag mogelijk;
- Je blijft flexibel. Je kiest zelf wanneer je extra wilt aflossen;
- Meer ruimte om een vermogen op te bouwen. Voor bijvoorbeeld nog een extra woonhuis voor de verhuur.

Nadelen aflossingsvrij:

- De maandlasten zakken niet. De hypotheekschuld over het aflossingsvrije deel blijven namelijk maximaal;
- Bij het bereiken van de einddatum van de hypotheek blijft de schuld bestaan;
- Door een sterke stijging van de hypotheeklasten kan het aflossingsvrije deel van de lening een zware maandelijkse last worden.

Een goede optie is te kiezen voor een lage aflossing, zo kun je profiteren van lagere maandlasten en tegelijk werken aan de aflossing.