“En die cijfers liegen er niet om, volgens onderzoek van het CBS zijn maar liefst 11% van de woningen die aan de totale woningvoorraad worden toegevoegd ontstaan door het ombouwen van bestaande bedrijfsruimtes, “stelt Joshua Camera. Als je het hem vraagt kun je op dit moment dan ook het best investeren in het transformeren van bedrijfsvastgoed naar woningen. “Niet in de laatste plaats omdat het, in deze onzekere tijden voor woningverhuurders, de beste manier is om waarde aan het bezit toe te voegen. Bedrijfsruimtes zijn nu eenmaal goedkoper per vierkante meter dan woningen.”
Hij is nog jong als Joshua Camera zelf zijn eerste huis koopt: “Ik werkte al fulltime in het Italiaanse restaurant van mijn ouders toen ik 13 was. Toen ik 18 was kocht ik mijn eerste pand, één verdieping bewoonde ik zelf, de andere twee verhuurde ik. Al snel kocht ik een tweede pand dat ik vervolgens eigenhandig heb verbouwd tot studio’s. Met het geld dat ik daarmee verdiende heb ik een ijssalon overgenomen en al snel had ik meerdere ijssalons door heel Nederland in franchise. Hieruit kwam dan weer een groothandel in ambachtelijk Italiaans schepijs voort, “ vertelt Camera. “In 2017 heb ik de groothandel verkocht en ben ik me fulltime gaan richten op vastgoed.” Al snel breidt hij zijn vastgoedportefeuille uit tot waar hij nu staat: directeur van PEX Real Estate.
“Mijn kracht is binnenstedelijk bouwen, goeie woningen die duurzaam zijn op de langere termijn. Woningen waar je de komende twee decennia niets meer aan hoeft te doen. Daarbij denk ik dan aan zonnepanelen, duurzame isolatie, tripple glas,” somt Camera op. “Vooral in de binnensteden willen mensen tegenwoordig snel geld verdienen, duurzaamheid staat daarbij dan niet bovenaan, die panden verhuur je toch wel. Dat is absoluut niet mijn manier, los van dat de regels alleen maar strenger zullen worden, geloof ik er heilig in dat alles dat je nu investeert zich op de lange termijn terug zal betalen. Daarbij wil ik mijn huurders kwalitatief hoog woongenot bieden.”
Camera: “Het voordeel van binnenstedelijk bouwen in een grote stad als Amsterdam is dat je bezit door de schaarste van de ruimte niet zo snel zijn waarde zal verliezen. Het nadeel is natuurlijk dat er weinig mogelijkheden zijn voor nieuwbouw. Er zijn dus creatieve oplossingen nodig, helemaal met de het almaar toenemende tekort aan woningen. Lege bedrijfs- en winkelpanden zijn hiervoor zeker een deel van de oplossing. Je moet het alleen wel zien en durven. Je hebt in de stad namelijk vaak te maken met beschermd stadsgezicht, zeker bij monumentale panden.” Maar Joshua Camera ziet in die uitdagingen voornamelijk kansen: “Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen op zakelijk gebied. En geloof me, bedrijfsruimte ombouwen naar duurzame woningen midden in de historische binnenstad is een uitdaging. Maar wel het soort uitdaging waar ik, de bewoners en de stad beter van worden.”