Luc Olivier, CFA, beheerder van Echiquier Positive Impact Europe, La Financière de l’Echiquier – LFDE
Luc Olivier |
La Financière de l’Echiquier (LFDE) is een pionier op het vlak van het beursgenoteerd impactbeleggen in Frankrijk en zet zich al sinds 2017 in voor het thema. Dat is het jaar waarin Echiquier Positive Impact Europe, ons eerste impactfonds, in lijn werd gebracht met de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG) van de VN. In onze ogen hebben vermogensbeheerders een doorslaggevende rol te spelen om die doelstellingen, die een interessante tool zijn om financiële opportuniteiten te identificeren, tegen 2030 te behalen.
Wij achten de SDG, die sterk verwant zijn aan die andere bron van langetermijnrendement, de ESG-analyse (ecologie, sociaal, governance), echte rendementskatalysatoren. Vernieuwingen in de thema's gezondheidszorg, welzijn en telegeneeskunde zouden tussen nu en 2030 goed moeten zijn voor 2.805 miljard dollar aan opportuniteiten. De realisatie van de SDG kan tegen 2030 goed zijn voor 380 miljoen jobs. Als die kansen wordt opgenomen in de financiële ramingen van de ondernemingen, staat dat op lange termijn borg voor hogere waarderingen.
Wij hebben 9 van de 17 SDG geïdentificeerd als betrekking hebbende op operationele uitdagingen waaraan de ondernemingen een bijdrage kunnen leveren. Op een beleggingsuniversum van ongeveer 1.800 waarden passen we sectorale en normatieve uitsluitingen toe, alvorens over te gaan tot de ESG- en impactfilters die we zelf ontwikkelden. Dan volgt een fundamentele analyse en wordt een portefeuille met een veertigtal waarden samengesteld. Ongeveer de helft zijn ondernemingen die rechtstreeks impact hebben door het gebruik van hun producten en diensten. Zo werkt Novo Nordisk , dat beantwoordt aan SDG 3 (goede gezondheid en welzijn), bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van behandelingen tegen obesitas. De andere helft zijn ondernemingen met onrechtstreekse impact. Hun producten en diensten stellen de eindklanten in staat meer impact te bewerkstelligen. Zo ontwerpt L'Oréal zijn producten bijvoorbeeld op basis van ecodesign.
Engagement ten opzichte van de ondernemingen maakt deel uit van het DNA van Echiquier Positive Impact Europe. In 2023 heeft dat zich vertaald in de bespreking van ruim 120 verbeterpunten met een veertigtal bedrijven. Zo zijn we bijvoorbeeld een verbintenis aangegaan met Soitec, een Franse fabrikant van materiaal voor halfgeleiders, om zijn waterverbruik terug te schroeven. Soitec heeft snel een systeem voor de recyclage van afvalwater ingevoerd dat uniek is in Europa, waardoor op zijn site in Isère dubbel zoveel water hergebruikt kan worden. Dat zal ertoe bijdragen dat er tegen 2030 wel 30% minder water wordt verbruikt.
2023 was geen eenvoudig jaar, met name door de daling van de energieprijzen en de schrapping van verscheidene politieke engagementen (subsidies, reglementeringen enzovoort), waardoor de zogenoemde 'groene' ondernemingen als producenten van hernieuwbare energie en fabrikanten van warmtepompen het moeilijk kregen. Toch heeft de strenge effectenselectie van ons beheerteam in combinatie met de daling van de langetermijnrente aan het einde van het jaar (gunstig voor de technologiewaarden die sterk vertegenwoordigd zijn in het fonds) en de opleving van de small- en midcapaandelen vanaf de herfst Echiquier Positive Impact Europe in staat gesteld beter presteren dan zijn referentie-index.
Bij LFDE zijn we van mening dat er een cruciale rol is weggelegd voor impactbeleggingen, door kapitaalstromen naar de verantwoordelijkste ondernemingen te sturen. Wij zijn dus overtuigd van het effect dat impactbeleggingen kunnen hebben op de financiële markten.