Janus Henderson: Pijnlijke correctie leidt tot gezondere markt

- Beleggers die een zachte landing hadden ingeprijsd, kregen de afgelopen dagen het deksel op de neus na zwakke Amerikaanse werkgelegenheidscijfers, waardoor de populairste delen van de wereldwijde aandelenmarkten hard zijn geraakt.
- Hoewel de huidige marktvolatiliteit pijnlijk kan zijn voor beleggers, kan een reset na een periode van overdreven optimisme de weg vrijmaken voor een gezondere markt voor de rest van 2024.
- Stockpickers kunnen profiteren van de hoge marktvolatiliteit die kansen creëert om sterke bedrijven met goede vooruitzichten te selecteren en erin te beleggen.

Wat is er gebeurd?

Na een zeer volatiel moment op de wereldwijde markten is het belangrijk om de balans op te maken van wat er precies is gebeurd. Het lijkt nu heel duidelijk dat de markten op de zaken vooruit zijn gelopen. Sentimentindicatoren, waarderingen en enquêtes lieten allemaal een aanzienlijke zelfgenoegzaamheid zien over de vooruitzichten voor de wereldeconomie. Verschillende soorten beleggers waren erg optimistisch geworden door goede winstresultaten en de verwachting van renteverlagingen, waardoor de marktrally kwetsbaar werd.

In lijn met de verwachtingen hadden beleggers een zachte economische landing ingeprijsd. Een zwak Amerikaans arbeidsmarktrapport deed hen beseffen dat er toch nog een redelijke kans is op een recessie. Oliver Blackbourn, portfolio manager, en Adam Hetts, global head multi-asset bij Janus Henderson vinden het nog te vroeg om vast te stellen hoe de economie zal landen. De omvang van de marktbewegingen heeft volgens hen misschien evenveel te maken met de lagere liquiditeit die in deze tijd van het jaar gangbaar is, als met een eventuele reset van het marktsentiment of de economische vooruitzichten.

Verwachtingen amerikaanse economie

Aandelenrotatie houdt aan

Blackbourn en Hetts vinden het opvallend dat de volatiliteit het grootst was in de populairste delen van de wereldwijde aandelenmarkten, zoals de zogenaamde Magnificent 7, de NASDAQ 100 en sommige Aziatische aandelenmarkten. Het is volgens hen echter ook belangrijk om op te merken dat Amerikaanse waardeaandelen, Amerikaanse midcap-aandelen en de FTSE 100-index in het VK de afgelopen dagen en maand beter stand hebben gehouden. Dit suggereert volgens hen dat er sprake is van een voortdurende marktrotatie tegen de achtergrond van een reset van het overdreven optimisme. Een reset kan een steviger basis leggen voor een opwaartse push van de markten in de rest van het jaar, ervan uitgaande dat de Amerikaanse arbeidsmarkt standhoudt.

Focus op Japan

De grootste marktvolatiliteit was te zien in Japan, waar de exportgevoelige aandelenmarkt eerder had geprofiteerd van de voortdurende verzwakking van de yen. De snelle versterking van de munt in de afgelopen weken heeft beleggers waarschijnlijk aangezet om hun posities af te bouwen. Nu de rente buiten Japan zo sterk is gestegen en in Japan nauwelijks, was de yen een voor de hand liggende kandidaat voor het financieren van carry trades in vreemde valuta’s. De snelle afbouw van de valutaposities lijkt echter door te werken in het sentiment op de aandelenmarkten, omdat een sterker wordende yen de aannames over de Japanse exportopbrengsten in twijfel trok. De markt kan op korte termijn volatiel blijven omdat beleggers reageren op ongekende marktbewegingen - de Japanse TOPIX steeg sterk op 6 augustus, een dag na de op één na ergste daling op één dag sinds 1950.

Wat volgt?

Hoewel de huidige volatiliteit pijnlijk kan zijn voor beleggers, kan een reset na een periode van buitensporig optimisme leiden tot een gezondere markt. Maar zelfs als dit algemeen wordt verwacht, is een marktreset van deze snelheid en omvang zenuwslopend voor de meeste beleggers. Het is belangrijk om te begrijpen dat een zachte landing in twijfel wordt getrokken, maar niet uitgesloten is, wat betekent dat economische veerkracht en dalende rente uiteindelijk kunnen helpen om risicovolle activa weer een duw in de rug te geven.

Tegelijkertijd zijn deze gebeurtenissen een belangrijke waarschuwing dat de markt relatief duur is en voorlopig waarschijnlijk extreem gevoelig zal blijven voor negatief economisch nieuws. Bovendien is het aandelenbezit van Amerikaanse huishoudens nog nooit zo hoog geweest, dus de beursprestaties zullen waarschijnlijk meer dan ooit van invloed zijn op het consumentenvertrouwen.