Minder vertrouwen in ASML, positiviteit rond Philips neemt toe

Het vertrouwen van beleggers is in augustus flink afgenomen. Dat blijkt uit de maandelijkse beleggerspeiling van Saxo, de Saxo Market Sentiment, onder een groot aantal zelf beleggende klanten van Saxo.

Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten daalde van 3,6 begin juni naar 1,4 begin augustus op een schaal van -15 tot 15. In mei was dat nog 3,0.

Het sentiment rond de AEX is ook verslechterd. Beleggers verwachten gemiddeld een groei van 0,4% in de komende maand. Dat was twee maanden geleden nog 1,1%. De vooruitzichten voor de S&P 500 laten ook een negatief beeld zien: van 1,1% groeiverwachting in juni naar 0,6% in augustus.

Vertrouwen in aandelen

“Zwakkere macrocijfers in de VS en een onverwachte renteverhoging hebben het sentiment ondermijnd. Er is plotseling angst voor een recessie in de VS”, zegt beleggerstrainer Hans Oudshoorn van Saxo. “De onrust onder beleggers is terug te zien in de zogeheten angstbarometer, de VIX-index. Die wordt gebruikt om het niveau van risico, angst of stress in de markt te meten bij het nemen van beleggingsbeslissingen, en geeft de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse aandelenmarkt over de komende dertig dagen weer. Deze index is maandag scherp omhoog geschoten. Na de fikse dalingen op vrijdag en maandag lieten de beurzen daarna weer herstel zien, maar de nervositeit onder beleggers bleef.”

Financiele markten vertrouwen

Verkiezingen in de VS

Aan de respondenten werd ook gevraagd naar de Amerikaanse verkiezingen. 79,4% denkt dat de kansen van Donald Trump kleiner zijn geworden, nu Joe Biden zich niet meer verkiesbaar stelt. 16,8% meent dat de kansen voor Trump nog hetzelfde zijn, terwijl 3,7% vindt dat de kans van Trump op het Amerikaanse presidentschap is toegenomen.

Ook werd gevraagd naar de handelswijze van beleggers rond de Amerikaanse verkiezingen, begin november. 10,3% zal rond dit tijdstip meer Amerikaanse aandelen gaan kopen, terwijl 8,4% juist van plan is om de exposure in de VS te verminderen. 43,0% zal ongeveer dezelfde blootstelling handhaven, terwijl 38,3% aangeeft niet in Amerikaanse aandelen te handelen.

Vertrouwen in ASML kalft af, juist meer vertrouwen in Philips

Bij de populairste Nederlandse hoofdfondsen staat ASML nog steeds op de eerste plek, maar het vertrouwen neemt wel af. Het fonds ging omlaag van 32,8% naar 23,9%. Royal Dutch Shell (14,1%) noteert de tweede positie. ING (8,7%) staat nu op de derde plek.

Royal Dutch Shell is nu het AEX-aandeel dat het meest als verkoopkandidaat wordt genoemd (12,9%). Op de tweede plaats staan gebroederlijk ABN Amro en ASML (8,1%). Het vertrouwen in Philips is duidelijk toegenomen, na de publicatie van goede halfjaarcijfers (van 19,6% naar 6,5%). Het bekleedt nu, samen met Adyen , Ahold, KPN en ING, de derde plaats. De voorgaande maanden stond Philips op het verkooplijstje steevast bovenaan.

Voorkeur voor aandelen licht toegenomen

De voorkeur voor aandelen is licht toegenomen (van 87,6% naar 89,7%). Op de tweede plaats staan ETF's (41,1%), gevolgd door beleggingsfondsen (21,5%), opties (20,6%), en obligaties (8,4%).

IT-sector wat minder in trek

De voorkeur voor Informatietechnologie nam weer wat af (van 54,5% naar 50,0%). De sector werd gevolgd door de financiële sector (31,9%) en de energiesector (30,9%). Daarna volgt de grondstoffensector (24,5%). De gezondheidszorg en industriële sector scoren even hoog (16,0%).

Sectoren beleggen