- • Groeiend belang van defensie in Europa leidt tot toenemende vraag van investeerders
• De VanEck Defense UCITS ETF belegt wereldwijd in bedrijven uit de defensie-industrie
Sinds de VanEck Defense UCITS ETF van vermogensbeheerder VanEck in april 2024 de grens van 500 miljoen Amerikaanse dollar bereikte is de ETF in iets minder dan vier maanden1 in omvang verdubbeld naar 1 miljard Amerikaanse dollar.
"Sinds de Russische invasie van Oekraïne in 2022 hebben Europese landen zich gerealiseerd dat ze hun strijdkrachten moeten versterken en de defensie-industrie nieuw leven moeten inblazen om de democratieën van het continent te beschermen," zegt Martijn Rozemuller, CEO bij VanEck Europe. "Deze verschuiving in het sentiment is in 2024 geïntensiveerd, aangezien de defensie-uitgaven van Europese NAVO-bondgenoten naar verwachting zullen toenemen om het afgesproken doel van 2% te halen."
Hoewel bewapening traditioneel een gevoelig onderwerp is, is de beoordeling het begrip van het belang van dit onderwerp voor veel mensen veranderd, vooral sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. "Veel beleggers zien nu grote kansen in aandelen van bedrijven in de veiligheids- en defensiesector," zegt Rozemuller. "Deze koerswijziging heeft geleid tot een aanzienlijke stijging van de aandelenkoersen van defensie-aandelen, zoals de prijsstijging van onze VanEck Defense UCITS ETF sinds de lancering in maart 2023 laat zien."
Toen de VanEck Defense UCITS ETF in het voorjaar van 2023 werd gelanceerd, was het de eerste Pure-Play-ETF die in Europa beschikbaar was en beleggers toegang bood tot deze sector. Het fonds streeft ernaar te beleggen in bedrijven die het grootste deel van hun inkomsten halen uit de volgende defensiegerelateerde producten of diensten: Defensie-uitrusting, luchtvaarttechnologie, communicatiesystemen en -diensten, satelliettechnologie, onbemande luchtvaartuigen, beveiligingssoftware, IT-hardware en -diensten, cyberbeveiligingssoftware, trainings- en simulatieoplossingen, digitaal forensisch onderzoek, volgapparatuur en toepassingen voor e-authenticatie of biometrische identificatie.
Hiertoe volgt de ETF de MarketVector™ Global Defence Industry Index en sluit expliciet bedrijven uit die omzet genereren met controversiële wapens of die aantoonbaar niet aan de vastgestelde normen hebben voldaan. De ETF valt onder artikel 6 SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) met betrekking tot rapportageverplichtingen. Neem alle kenmerken en doelstellingen van het Fonds zoals uiteengezet in het Prospectus in overweging voordat u een beleggingsbeslissing neemt.
VanEck heeft geen controle over het gebruik van de diensten / producten die worden aangeboden door de bedrijven die in de index zijn opgenomen. Dit betekent dat de diensten/producten in handen kunnen komen van partijen die ze niet voor defensiedoeleinden gebruiken.
Bedrijfstak- of sectorconcentratierisico: Het vermogen van het fonds kan zijn geconcentreerd in één of meer sectoren of bedrijfstakken. Het fonds kan onderhevig zijn aan het risico dat politieke, economische of andere omstandigheden een nadelige invloed hebben op de betrokken sectoren of bedrijfstakken en daarmee de waardeontwikkeling van het fonds in grotere mate negatief beïnvloeden dan wanneer het vermogen van het fonds zou zijn belegd in een breder scala van sectoren en bedrijfstakken. Bedrijven uit de defensie-industrie kunnen proberen inkomsten te genereren uit samenwerkingen met verschillende partijen en overheden. Er kan geen garantie worden gegeven dat de producten of diensten van bedrijven waarin het Fonds belegt, in overeenstemming zullen zijn met de ecologische, sociale of governance-opvattingen van een belegger, of dat er geen conflicten kunnen ontstaan voor klanten van dergelijke producten of diensten.
Aandelenmarktrisico: de koersen van de effecten van het fonds zijn onderhevig aan de risico's die verbonden zijn met beleggen op de effectenmarkt, waaronder algemene economische omstandigheden en plotselinge en onvoorziene koersdalingen. Beleggen in het fonds kan leiden tot verliezen.