Greg Hirt (AllianzGI): ‘BoJ blijft hawkish positie vasthouden’

De Bank of Japan (BoJ) komt aanstaande donderdag en vrijdag bijeen. Tijdens de bijeenkomst in juli verhoogde de centrale bank de rente verrassend naar 0,25%. We verwachten niet dat de BoJ deze keer verdere beleidsaanpassingen zal doorvoeren. Het vertrouwen van de BOJ in de groei- en inflatievooruitzichten is het belangrijkste punt om in de gaten te houden voordat bijgewerkte cijfers in oktober worden gepubliceerd, zegt Gregor Hirt, Global CIO Multi Asset bij AllianzGI.

“De BoJ beoordeelt nog steeds het effect op de economie van haar vergaande aanpassingen tijdens de vergadering in juli. Gebaseerd op publieke verklaringen lijken verdere beleidsmaatregelen waarschijnlijk, maar uitspraken over de timing zullen vaag zijn.

In de markt heerst de opvatting dat de strijd om het leiderschap van de LDP, mogelijke vervroegde verkiezingen en de marktvolatiliteit de BoJ ervan zullen weerhouden om dit jaar beleidsaanpassingen door te voeren. Naar onze mening zijn economische ontwikkelingen echter belangrijker dan politieke regelingen en speculatie over de aanpassingen.

Wij denken dat er geen urgentie is om te handelen en dat de BoJ het zich kan veroorloven om te wachten en de volledige impact van haar gedurfde beleidswijzigingen in juli te beoordelen voordat ze verdere aanpassingen doorvoert.

De berichtgeving van BoJ-gouverneur Ueda tijdens de persconferentie zal het belangrijkste element zijn om in de gaten te houden. Gezien de publieke verklaringen van hemzelf en andere bestuursleden van de BoJ, verwachten we een nadruk op de afhankelijkheid van gegevens en de vermelding van de noodzaak om het huidige, nog steeds zeer soepele monetaire beleid verder af te bouwen, bijvoorbeeld door de rente gematigd te verhogen. Desondanks verwachten we niet dat er in dit stadium details over de timing zullen worden gecommuniceerd. Als de BoJ in oktober haar volgende outlookrapport uitbrengt, kunnen we waarschijnlijk alleen verklaringen verwachten over de vraag of het vertrouwen in de huidige vooruitzichten is veranderd of niet.

In deze omgeving handhaven we onze belangrijkste posities, hoewel de overtuiging is afgenomen door het risico van enige volatiliteit op de korte termijn, versterkt door de sterkte van de yen, totdat de markten zich in het nieuwe regime kunnen nestelen. Wij zijn nog steeds onderwogen in Japanse staatsobligaties.

De aanzienlijke herprijzing van de wereldwijde rente heeft ook deze staatsobligaties de wind in de zeilen gegeven, maar de vermindering van de BoJ-obligatieaankopen in combinatie met renteverhogingen draagt nog steeds het potentieel in zich van stijgende rendementen. Voor de Japanse yen nemen we een bijna neutrale positie in. Hoewel de vooruitzichten over het algemeen constructief zijn, kan het momentum van de yen vertragen zodra de Fed begint te verlagen en richtlijnen geeft over haar voorgenomen traject, omdat er mogelijk extra katalysatoren op de korte termijn ontbreken.

Voor Japanse aandelen zijn we nog steeds constructief omdat de structurele binnenlandse factoren blijven bestaan en de wereldeconomie in een voldoende tempo groeit. Toch kan er op de korte termijn wat volatiliteit zijn, tot de Japanse yen en de economische verwachtingen binnen een nieuwe vork zijn gesetteld.”