's Werelds grootste pensioenfondsen groeien weer

- Het vermogen van de top 300 pensioenfondsen is in 2023 met 10% gestegen
- De groei maakt de daling van 13% in 2022 ongedaan, maar de activa zijn nog niet terug op het vorige hoogtepunt
- 's Werelds grootste pensioenfonds kan binnenkort na 21 jaar zijn toppositie verliezen

De 300 grootste pensioenfondsen ter wereld zijn in 2023 weer gaan groeien, waarmee een groot deel van de daling van het voorgaande jaar is uitgewist. Het vermogen van de grootste pensioenfondsen is echter nog steeds niet terug op zijn recordhoogte, zo blijkt uit het Global Top 300 Pension Funds-rapport van het Thinking Ahead Institute van dit jaar, in samenwerking met Pensions & Investments, een toonaangevende Amerikaanse investeringspublicatie.

Het onderzoek belicht trends op hoog niveau in de pensioenfondssector en geeft informatie over de veranderende samenstelling van de top 300-lijst van pensioenfondsen wereldwijd, inclusief de kenmerken en beleggingsallocaties van deze pensioenfondsen.

In 2023 noteerde het beheerd vermogen (AUM) van de top 300 pensioenfondsen een stijging van 10% tot $ 22,6 biljoen, vergeleken met een beheerd vermogen van $ 20,6 biljoen eind 2022, aangezien de markten zich enigszins stabiliseerden na het hoge niveau van wereldwijde economische onzekerheid het voorgaande jaar. Dit was een aanzienlijke ommekeer ten opzichte van de daling van het vermogen met 13% in 2022.

Bij de grootste regelingen is de groei sneller gebleven, aangezien de top 20 van grootste pensioenfondsen ter wereld het afgelopen jaar een vermogenstoename van 12% hebben geregistreerd, waarmee ze hun kleinere collega's overtreffen. Deze snellere groei geldt ook in de loop van de tijd, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) voor de afgelopen vijf jaar van 5,4% voor de top 20 pensioenfondsen vergeleken met 4,7% voor de hele top 300.

Het Government Pension Investment Fund of Japan (GPIF) bleef het grootste pensioenfonds ter wereld, met een beheerd vermogen van 1,59 biljoen dollar, een positie die het sinds 2002 bekleedt. Met een vermogen van $ 1,58 biljoen is het Noorse staatspensioenfonds echter slechts 0,5% kleiner en kan het volgend jaar deze toppositie opeisen na een indrukwekkende groei van 22% in activa in de periode van 12 maanden.

Jessica Gao, directeur van het Thinking Ahead Institute, reflecteert op de belangrijkste inzichten uit het onderzoek: "Hoewel het positief is om te zien dat 's werelds grootste pensioenfondsen in 2023 weer groei zullen zien, betekent de combinatie van een onzekerder macro-economisch klimaat en toenemende geopolitieke instabiliteit dat het beleggingslandschap steeds complexer wordt.

"Vorig jaar werd gekenmerkt door de stijgende inflatie en de rente, die beide sindsdien zijn afgenomen; Maar de vooruitzichten zijn geenszins zeker. Hoewel de eerste helft van 2024 een zekere mate van stabiliteit heeft geboden, is de onzekerheid nog steeds groot, met volatiliteit in de wereldeconomie, versterkt door geopolitieke ontwikkelingen, waaronder meerdere belangrijke verkiezingen.

Over het geheel genomen blijven DB-regelingen het grootste deel van de activa, goed voor 61% van het totale openbaar gemaakte AUM, gevolgd door de activa van DC-fondsen (26%) en reservefondsen (12%). DB-fondsen waren in 2023 goed voor een meerderheidsaandeel van de activa in Noord-Amerika (72%), Azië-Pacific (63%) en Europa (46%), terwijl DC-plannen andere regio's domineren (68%), met name in Latijns-Amerika.

Gemiddeld belegden de top 20 grootste pensioenfondsen ongeveer 43% van hun vermogen in aandelen, 35% in vastrentende waarden en 22% in alternatieven en contanten. Er is echter een aanzienlijke regionale divergentie in de beslissingen over de assetallocatie van deze grootste regelingen. Europa heeft met 31% de laagste weging voor aandelen, vergeleken met obligaties met 58%; Noord-Amerika heeft een aandelenweging van 45% en slechts 23% in obligaties, terwijl het in Azië-Pacific redelijk in evenwicht is met 45% in aandelen en 48% in obligaties.

Jessica Gao gaat verder: "We waarschuwden eerder voor de noodzaak om het toenemende systeemrisico aan te pakken, waarbij een heel systeem (zoals het klimaat) niet goed functioneert, legt de nadruk op de noodzaak van een vooruitstrevende en herpositioneringsstrategie.

Sinds het vaststellen van de eerste netto-nulverbintenissen in 2020 heeft de vermogensbeheersector onder aanzienlijke tijdsdruk voor deze uitdaging gestaan. Vier jaar later heeft het zich ontwikkeld tot een staat die in opkomst is, maar helaas nog niet volledig is gevormd."

Catheleyne van Erp, Head of Investments BeneLux en Western European Wealth and Insurers Lead bij WTW zegt: “In het huidige klimaat met toegenomen geopolitieke risico’s, is het nog belangrijker om een goede governance structuur te hebben om de fondsen aligned te houden met haar investment beliefs en doelstellingen. Aandacht voor systeemrisico staat bij ons hoog op de agenda. De transitie van het Nederlandse pensioenstelsel biedt hierin extra uitdagingen, maar ook kansen om juist het fundament van governance nog sterker te maken in het belang van huidige en toekomstige pensioengerechtigen.”

Top 20 pensioenfondsen (US$ miljoen)

Pensioenfondsen nederland