State Street Global Advisors: Een verschuivend perspectief op duurzaam beleggen

53% van de asset owners in de Benelux plant investeringen in afvalverwerking en recycling

In de afgelopen tien jaar is het belang van duurzaamheidsfactoren in investerings-beslissingen aanzienlijk toegenomen. Vooral de focus op CO2-reductie wordt steeds sterker. In deze nieuwe duurzaamheidsstudie, uitgevoerd in opdracht van State Street Global Advisors, zijn de inzichten van meer dan 300 institutionele beleggers uit Nederland, België, Luxemburg, Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden, Ierland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Koeweit, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten verzameld.

Het rapport biedt een duidelijk beeld van hoe klimaatrisico's de investerings-strategieën van asset owners beïnvloeden, welke uitdagingen ze tegenkomen en met welke partners ze samenwerken om kansen te pakken en risico’s te beheersen.

Onderzoeksresultaten Benelux

- Sterkere focus op duurzaamheid: 80% van de asset owners in de Benelux geeft prioriteit aan duurzaamheidskwalificaties bij de selectie van vermogensbeheerders, vergeleken met 69% van de beleggers in de EMEA-regio.

- Duurzaam track-record doorslaggevend: 67% van alle ondervraagde asset owners vindt een sterk track record op het gebied van duurzaamheid en klimaatbeleid cruciaal, in de Benelux ligt dit met 83% aanmerkelijk hoger.

- Grote interesse in afvalverwerking en recycling: 53% van de respondenten uit de Benelux is van plan te investeren in afvalverwerking, aanzienlijk hoger dan de 40% in de bredere steekproef.

- Goede klimaatdata ontbreekt: Het percentage Benelux-respondenten (60%) dat inconsistenties in klimaatstandaarden en -metingen noemt als belangrijke uitdaging voor goed duurzaamheidsbeleid is bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde (33%).

- ESG-integratie als fiduciaire plicht: 75% van de asset owners uit de Benelux beschouwt integratie van ESG-factoren als fiduciaire plicht, tegen 62% gemiddeld. Klimaatobligaties populair: 40% van de asset owners in de Benelux is van plan in de komende twaalf maanden te investeren in klimaatobligaties, elf procentpunt hoger dan het gemiddelde.

- Actief eigenaarschap de norm: 58% van de asset owners in de Benelux beschouwt actief eigenaarschap onderdeel van de fiduciaire plicht, vergeleken met 45% gemiddeld. Scope 1-3-emissies: Meer dan de helft (56%) van de asset owners in de Benelux houdt bij of bedrijven de volledige uitstoot (Scope 1, 2 en 3) rapporteren. (44% gemiddeld) Hogere betrokkenheid bij netto-nuldoelstelling: Asset owners in de Benelux vragen vaker of bedrijven zich committeren aan de netto-nuldoelstellingen uit het klimaatakkoord (54% tegenover 42%).

- Sabine van Solingen, Head of Benelux Institutional Business bij vermogensbeheerder State Street Global Advisor:

“We zien dat de Benelux op het gebied van duurzaam investeren duidelijk in de kopgroep zit. 80% van de asset owners in de Benelux geeft aan dat de ESG-capaciteiten van de vermogensbeheerder een doorslaggevende factor is bij de selectie en 83% vindt een goed track-record op dat vlak cruciaal. In de bredere EMEA-regio ligt dit met respectievelijk 69% en 67% aanzienlijk lager.

Dat is wat wij ook in de markt terugzien. Vooral bij Nederlandse pensioenfondsen, die in de aanloop zitten naar het nieuwe stelsel, zien we dat de integratie van duurzaamheidsfactoren in investeringsbeslissingen de afgelopen tien jaar steeds dominanter is geworden. Dit wordt gedreven door de wens van beleggers om blootstelling aan klimaatrisico’s te verminderen, te anticiperen op nieuwe regelgeving en meer nadruk te leggen op langetermijnprestaties.

Een categorie van impactbeleggingen die in de Benelux op grote belangstelling van investeerders kan rekenen, is de circulaire economie. 53% van de asset owners is van plan te investeren in afvalverwerking, aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van 40%. De populariteit van circulaire initiatieven kan worden verklaard door een verschuivend perspectief op duurzaamheid. Van pure focus op CO2-reductie wordt in de Benelux de aandacht verbreed naar het verminderen van de ecologische impact van de hele productieketen."