DWS CIO view over Aziatische techbedrijven

Ondanks de indrukwekkende resultaten van ’s werelds grootste chipfabrikant, twijfelen beleggers toch of de hype rond kunstmatige intelligentie lang standhoudt. Dit stelt vermogensbeheerder DWS in een commentaar op de halfgeleiderindustrie. De minder positieve verwachtingen voor het derde kwartaal zorgen voor onzekerheid.

Desondanks blijft Azië interessant voor beleggers die geloven in structurele langetermijngroei van de halfgeleiderindustrie. “Zuid- Korea is dominant op het gebied van geheugenchips en Taiwan heeft de grootste pure-play-gieterij. Dit zorgt ervoor dat er geïnvesteerd wordt in geavanceerde productie- en technologische processen, waardoor er nog meer concurrentievoordeel ontstaat”, aldus DWS.

Daarnaast is Taiwan samen met China een toonaangevende speler in de toeleveringsketen voor halfgeleiders, schrijft DWS. “Maar door de toegenomen geopolitieke spanningen in deze regio kan het assemblage-, test- en verpakkingssegment (ATP) van de toeleveringsketen richting Maleisië en Vietnam gaan, waar de risico's minder groot zijn, de lonen even laag en die een volwassen industrie hebben. Zeker ten opzichte van andere opkomende markten.”

Maar ook Japan speelt een belangrijke rol in de sector, vooral op het gebied van grondstoffen en technologie. “Met een wereldwijd marktaandeel van ruim 50% loopt Japan aan kop bij de productie van siliciumwafels en fotomaskers en produceert het 90% van de fotoresistmaterialen. Deze sectoren hebben dan een hoge technologische toetredingsdrempel en daardoor is de technologiekloof moeilijk te dichten. Zeker ook omdat de Japanners hun kosten op orde hebben.”

Bovendien blijkt dat de Aziatische halfgeleiderreuzen een lagere correlatie vertonen met het aandelenrendement van hun tegenhangers in de VS en Europa en dat is goed voor de diversificatie van een technologie-portefeuille.