COP16 als biodiversiteitskatalysator voor overheden én de private sector

De biodiversiteitsconferentie van de VN, COP16, markeert dit jaar de cruciale volgende stap in de uitvoering van het Global Biodiversity Framework (GBF). Het GBF werd in 2022 aangenomen door 196 landen, waaronder Nederland. De implementatie van het GBF is inmiddels al begonnen op nationaal niveau, aangezien overheden nu hun biodiversiteitsactieplannen voorbereiden voor indiening voorafgaand aan COP16.

“Deze nationale strategieën kunnen krachtige katalysatoren zijn en als basis dienen voor verbeterde synergiën tussen overheden en de private sector,” volgens Benoît Galaup, ESG-analist bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers. Hoewel de interesse vanuit bedrijven snel toeneemt, blijft biodiversiteit een niche-onderwerp in de private sector. In dat opzicht zal COP16 waarschijnlijk een katalysator zijn om meer bewustwording te creëren, denkt Galaup.

"Zo zal COP16, na de identificatie van verschillende financiële instrumenten (bijv. green bonds, biodiversiteitscompensaties, betalingen voor milieudiensten, enz.) in het GBF, zich richten op manieren om deze instrumenten op te schalen om financiering met betrekking tot natuur te bevorderen. Verwacht wordt dat er ook vooruitgang wordt geboekt in de discussies over het creëren van een duidelijke en gemeenschappelijke definitie van wat 'nature positive' of een 'geloofwaardig natuurtransitieplan' betekent in een zakelijke context. Verder zal er aandacht zijn voor taxonomieën, biodiversiteitsdata en methodologieën om afhankelijkheden, impacts en risico's met betrekking tot natuur te beoordelen – allemaal factoren die kunnen helpen bij het vinden van oplossingen die de besluitvorming van investeerders kunnen ondersteunen," aldus Galaup.