Pimco - De ECB gaat de rente versneld verlagen

Pimco verwacht dat de Europese Centrale Bank tijdens de komende vergadering de depositorente met 25 basispunten verlaagt, van 3,50% naar 3,25%. De ECB had al eerder plannen om de rente te verlagen, maar nu verslechtert de economische situatie snel.

“De macro-economische zwakte geeft de ECB voldoende vertrouwen om de geplande kwartaalverlaging te vervroegen,” stelt Konstantin Veit, portfolio manager bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco. Met deze stap houdt de ECB de opties open. “Als de inflatie alsnog stijgt, kunnen ze simpelweg het tempo van verdere verlagingen afbouwen,” aldus Veit.

Voorlopig blijft de ECB balanceren tussen het tegengaan van inflatie en het ondersteunen van de economische groei. Vooral de aanhoudend hoge inflatie in de dienstensector houdt de ECB in een restrictieve modus.

“De markt lijkt dit goed in te schatten,” concludeert Veit. “Een nieuwe renteverlaging in december is waarschijnlijk, en een eindrente rond de 2% tegen de tweede helft van 2025 lijkt realistisch.”