Grote fusie- en overnamedeals maken comeback nu het marktsentiment herstelt

Grote deals hebben in 2024 een prominente rol gespeeld in fusie- en overnameactiviteiten, dat blijkt uit WTW’s Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM). Dit weerspiegelt een groeiend vertrouwen onder dealmakers ondanks geopolitieke en macro-economische tegenwind.

Het aantal deals met een waarde van meer dan 1 miljard dollar blijft gestaag toenemen en heeft het hoogste niveau in twee jaar bereikt, met 46 voltooide transacties in de afgelopen drie maanden. Dit betekent een stijging van 31% in volume vergeleken met 12 maanden geleden. Megadeals hebben ook een comeback gemaakt, met 13 deals ter waarde van meer dan 10 miljard dollar die wereldwijd zijn afgerond in dit jaar tot nu toe, vergeleken met zes transacties in dezelfde periode in 2023.

Daarentegen is het aantal deals met een waarde van meer dan 100 miljoen dollar geleidelijk afgenomen, van 188 voltooide deals in de laatste drie maanden van 2023 naar 157 in het derde kwartaal van 2024, volgens de data die is verzameld in samenwerking met het M&A Research Centre van de Bayes Business School.

Jana Mercereau, Head of Europe M&A Consulting, WTW, zei: "Een reeks spectaculaire deals die dit jaar zijn afgerond, wijzen op een groeiend vertrouwen in de corporate boardrooms. Hoewel onzekerheid blijft bestaan, met name door de naderende Amerikaanse verkiezingen, zijn er positieve signalen voor bedrijven en investeerders die de komende maanden een deal willen sluiten, zoals hernieuwd optimisme, de verwachting van verdere renteverlagingen en verbeterende waarderingen."

Ook het aantal overnames binnen dezelfde sector (intra-sector deals) is toegenomen als aandeel van de totale fusie- en overnameactiviteiten, in vergelijking met overnames tussen verschillende sectoren. Sinds begin 2023 is het aantal intra-sector deals gestegen van 57% van het totaal in het eerste kwartaal van 2023 naar 75% in het laatste kwartaal. Dit duidt op een trend waarbij bedrijven profiteren van moeilijke omstandigheden om hun eigen markten te consolideren.

Ondanks de toename van het aantal grote deals dit jaar, hebben bedrijven die fusie- en overnamedeals voltooien over het algemeen moeite gehad om te concurreren met de bredere markt op basis van het rendement van hun aandelenkoers, met een lager rendement van -9,0 procentpunten in het derde kwartaal van 2024.

Europa is de enige regio die deze negatieve trend doorbreekt, na herstel in de afgelopen drie maanden. Dealmakers noteerden het eerste positieve kwartaal in de regio sinds 2021, met een hoger rendement van +2,1 procentpunten. Bovendien steeg het aantal deals in Europa, met 38 voltooide transacties in de afgelopen drie maanden, vergeleken met 32 deals in dezelfde periode vorig jaar. In lijn met de bredere Europese trend presteerden kopers uit het VK nu twee opeenvolgende kwartalen beter dan de index.

Daarentegen blijft de fusie- en overnamemarkt in Noord-Amerika moeilijke handelsomstandigheden ervaren. Kopers presteerden 10,1 procentpunten slechter dan hun regionale index, wat dit het zevende opeenvolgende kwartaal maakt waarin kopers door hun branchegenoten zijn overtroffen. Met 81 voltooide deals betekent dit ook een daling in volume vergeleken met het derde kwartaal van 2023 (77 deals).

Voor het eerst dit jaar konden kopers in de regio Azië-Pacific ook geen positief algemeen M&A-prestatiecijfer leveren, met een lager rendement van -3,1 procentpunten ten opzichte van hun regionale index, met 30 voltooide deals tussen juli en september dit jaar. Met slechts vier afgesloten transacties in de afgelopen drie maanden blijft de dealactiviteit in China 96% onder het hoogtepunt in 2015 en op het laagste niveau sinds 2011.

Mercereau zei: "Hoewel de impact van stabiliserende rentetarieven op het marktsentiment niet mag worden onderschat, blijven dealmakers op meerdere fronten uitgedaagd, aangezien de aanzienlijke geopolitieke en economische onzekerheid. Als CEO’s meer succes willen hebben bij het ontsluiten van langetermijnwaarde uit fusies en overnames, vooral bij grotere en complexere deals die te maken hebben met toenemende antitrustonderzoeken, zullen grondige due diligence en een succesvol integratieplan cruciaal zijn in een herstellende markt."