Gilles Moëc, AXA Group Chief Economist en Head of AXA IM Research
Opiniepeilingen suggereren dat de Amerikaanse presidentsrace erg krap is, maar de verandering in de dynamiek - de nationale voorsprong van Harris is sinds half oktober langzaam gedaald en Trump staat nu aan de leiding in 5 van de 7 swing states, zij het met kleine marges - in combinatie met de herinnering aan de onderwaardering in de peilingen van de stemintenties voor de Republikeinse kandidaat in 2016 en 2020, heeft de markt ertoe aangezet om heel duidelijk een Trump-overwinning in te schatten. Beleggers lijken het collectief eens te zijn met het idee dat een Trump 2.0-regering zou leiden tot meer inflatie en een hoger tekort - ook wij zijn het daarmee eens. Dit resulteert in een stijging van de langetermijnrente in de VS en een opwaartse bijstelling van het door de markt verwachte traject voor de Fed, zelfs zonder nieuwe significante macrodata.
We onderzoeken nogmaals de belangrijkste macrobeleidskwesties die hier op het spel staan (regelgeving, immigratie, handel, fiscaal beleid en de mogelijke uitholling van de onafhankelijkheid van de Fed), met behulp van een opmerkelijk, gekwantificeerd artikel van het Peterson Institute waarin drie van deze vijf kwesties worden behandeld. Het rapport bevestigt grotendeels ons standpunt dat een verhoging van de Amerikaanse tarieven met 10% op zich beheersbaar zou zijn voor de rest van de wereld, vooral als het monetaire beleid zijn stabiliserende rol mag spelen, met een meer havikistische houding in de VS en een meer dovish houding elders. We zijn het echter niet eens met de over het algemeen gunstige beoordeling van de impact op derde landen van een tariefverhoging van 60% op import uit China. We denken niet dat we in een dergelijke configuratie kunnen rekenen op een relatieve stabiliteit van de yuan. De verleiding om de munt agressief te depreciëren zou in Beijing erg moeilijk te weerstaan zijn, met aanzienlijke domino-effecten voor Europa. We benadrukken ook het belang van de besmettingseffecten van een dominante Amerikaanse obligatiemarkt in het geval van extra begrotingsdrift. Dit vraagt om nog meer actiebereidheid van de ECB, indien nodig.
Terwijl de Amerikaanse verkiezingen natuurlijk weinig bandbreedte overlaten, bekijken we ook de Britse begroting die vorige week werd onthuld. De markt reageerde gematigd, maar volgens ons is daar een kans gemist om een wederzijds voordelige afruil tussen fiscaal en monetair beleid tot stand te brengen.