De marktreacties van de afgelopen dagen onderstrepen dat Amerikaanse aandelen profiteren van het verwachte beleid van Trump. Nu de verkiezingsonzekerheid uit de weg is, hebben aandelenmarkten de ruimte om verder te stijgen. De vermogensbeheerders van Optimix hebben dan ook na de verkiezingsuitslag hun beleggingen in Amerikaanse aandelen uitgebreid. Het lijkt hen waarschijnlijk dat dit beursmomentum tot in ieder geval begin 2025 kan aanhouden. Op de wat langere termijn, lijkt een aantal trendveranderingen kansrijk.
Een belangrijk punt is de verwachting over welke kant het opgaat met de begrotingstekorten. Uitgaande van de ramingen van de besparingen en kosten van de plannen van Trump zullen de begrotingstekorten tijdens zijn presidentschap en daarna niet lager uitvallen dan de huidige circa 7% (van het bruto binnenlands product). Het pad van toenemende begrotingstekorten en staatsschuld, dat al in zijn eerste termijn werd ingezet, is uiteindelijk onhoudbaar. Wanneer dit op de kapitaalmarkt een probleem wordt, is moeilijk te zeggen. De rentes zouden in dit geval flink kunnen oplopen.
Hoewel de directe impact van Trumps plannen en beloftes een zware wissel lijken te trekken op de schatkist, bestaat de kans dat een sterk aantrekkende economie inverdieneffecten kan opleveren. Veel zal echter afhangen van de precieze keuzes en timing van Team Trump. Een hogere groei en inflatie lijken ook een logisch gevolg van zijn plannen waarbij deregulering en energiewetgeving wellicht een deel van de hogere inflatiedruk weer wat weg kan nemen.
Meer groei, meer inflatie en hogere rente zijn normaal gesproken gunstig voor waardeaandelen, small-caps en cyclische sectoren. Dit zal zeker gelden voor Amerikaanse beleggingen, maar ook wereldwijd kan deze impact gevoeld worden. Het is interessant om te volgen of Trump ook serieus de strijd zal aangaan met de Federal Reserve om diens onafhankelijkheid te betwisten.
Ook in oktober wisten goud en zilver hun koerswinsten van dit jaar verder uit te breiden; beide edelmetalen stegen met ruim 6% gemeten in euro. In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen hadden beleggers al begrepen dat geen van beide kandidaten een plan of de intentie had om het forse begrotingstekort van momenteel circa 7% van het BBP terug te dringen. Goud wordt door de markt gezien als de beste bescherming tegen toekomstige onhoudbare schuldenlasten, vandaag de verdere prijsstijging.
Sinds de verkiezingswinst van Trump staat de goudprijs echter onder druk. Dat is niet onlogisch na de sterke rally dit jaar tot eind oktober. Het sterke mandaat volgend uit de red sweep neemt veel korte termijn onzekerheid weg bij beleggers en zodoende nemen zij winst op hun goudbeleggingen. De structurele krachten achter goud (inflatie risico, schuldenlasten) gelden nog onverminderd en daarom verwachten de vermogensbeheerders van Optimix dat de weg omhoog voor edelmetalen spoedig hervat zal worden.