'Met onvoorspelbare Trump aan de macht kan de goudprijs alle kanten op gaan'

Trump beloofde een protectionistisch economisch beleid om binnenlandse producenten te bevoordelen ten opzichte van buitenlandse producenten, wat de vorige regering-Trump ook al kenmerkte. Het heronderhandelen over handelsverdragen en het introduceren van invoerheffingen kan de Amerikaanse dollar op korte termijn versterken. Een sterkere dollar kan de goudprijs drukken, omdat goud in dollars wordt verhandeld en zodoende duurder wordt voor internationale kopers.

Aanhoudende onzekerheid over het beleid met conflicten tot gevolg kan echter zorgen voor een tegenovergestelde beweging. Waar een staakt-het-vuren in Gaza bijdraagt aan meer stabiliteit, brengt de inauguratie van Trump weer politieke onzekerheden met zich mee. Spierballentaal op het wereldtoneel over het Panamakanaal, Groenland en zelfs Canada dragen bij aan internationale spanningen. Geopolitieke onrust verhoogt doorgaans de vraag naar goud als veilige haven, wat de prijs opdrijft. Beleggers zullen geneigd zijn om goud te kopen als verzekering tegen volatiliteit: de mate van beweeglijkheid van de koers.

Ook handelsoorlogen vergroten de vlucht naar goud. In dat kader zijn de ontwikkelingen in China iets om in de gaten te houden. Het land vergrootte het afgelopen jaar de goudreserves om minder afhankelijk van de dollar te worden. Nu de eigen economie het zwaar heeft kan de ‘America-first’ politiek van Trump de relatie verder onder druk zetten.

Als Trump al zijn rücksichtsloze uitspraken wil waarmaken is daar bovendien geld voor nodig. En veel ook. Een hogere staatsschuld leidt tot een zwakkere dollar en dus een stijging van de goudprijs. Net als zakenbank Goldman Sachs onlangs ook voorspelde, zie ik de goudprijs in die situatie verder stijgen. Misschien is met 5 procent stijging in de eerste paar weken van 2025 het Trump-effect zelfs al vóór zijn aanstelling merkbaar.

Dit is een expertquote van Johan de Ruiter, Goudwisselkantoor.