Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump presteert de Amerikaanse financiële sector sterk en reageren ETF-beleggers positief. Hoewel banken profiteren, stelt State Street SPDR ETF dat beleggers breder moeten kijken: de financiële sector als geheel biedt aantrekkelijke kansen.
Minder regulering, waaronder versoepelde toezichtregels, vormt waarschijnlijk de kern van Trumps beleidsagenda. Dit kan technologische innovatie en fusie- en overnameactiviteiten (M&A) stimuleren, wat gunstig is voor financiële dienstverleners en kapitaalmarkten. Het toegenomen zakelijke optimisme in de VS ondersteunt daarnaast transacties en de vraag naar producten zoals leningen en verzekeringen.
De stijging van de aandelenmarkten tot recordniveaus sinds de inauguratie weerspiegelt het vertrouwen van beleggers en verhoogt de winstgevendheid van vermogensbeheerders. Verwacht wordt dat het fiscale beleid versoepelt, met mogelijk een verlenging van de Tax Cuts and Jobs Act van 2017. Trump heeft zijn wens uitgesproken om de vennootschapsbelasting te verlagen naar 15%, wat investeringen en aandelenmarkten kan stimuleren
Na de verkiezingen was er een sterke instroom in Amerikaanse banken- en financiele sector-ETF’s. Sinds het begin van dit jaar is er nog eens $2,5 miljard naar Amerikaanse en UCITS-financiële ETF’s gestroomd. Tot op heden hebben 29 financials kwartaalcijfers gepresenteerd, met indrukwekkende resultaten. Slechts een enkel aandeel voldeed niet aan de verwachtingen, terwijl de meerderheid deze overtrof. Onder de uitblinkers bevinden zich vermogensbeheerders en banken zoals BlackRock, JPMorgan Chase, Citi en Goldman Sachs.
De financiële sector kent de hoogste upgrades van alle sectoren, zowel op 1- als 3-maandsbasis. Dit positieve sentiment is deels te danken aan de trager dan verwachte daling van de Amerikaanse rente en de steilere rentecurve, naast grote volumes op de financiële markten.
Rebecca Chesworth, sectorstrateeg bij State Street SPDR ETF: “Hoewel veel positieve ontwikkelingen banken betreffen, zien wij voordelen in beleggingen in de bredere financiële sector. De sector heeft over periodes van 3, 5 en 10 jaar hogere rendementen behaald dan alleen banken, met een gemiddeld jaarlijks rendement van 12,3% tegenover 11,4%. Bovendien werd dit bereikt met aanzienlijk minder volatiliteit. Banken zijn gevoeliger voor schommelingen in het sentiment en variabiliteit in winstgevendheid.”
Belangrijke drijfveren voor de goede performance van niet-bancaire financiële instellingen:
1. Mogelijke beleidsmaatregelen van Trump
2. Beleidsplannen zoals belastingverlagingen en deregulering kunnen de hele sector ten goede komen, resulterend in winstgroei door lagere operationele kosten.
Dynamiek van financiële markten
Volatiele markten zijn positief voor volumegevoelige makelaars en beurzen. Stijgende aandelenmarkten versterken de beheerde activa en vergoedingen bij vermogensbeheerders en delen van verzekeringsmaatschappijen.
3. Groeiende vraag naar spaar- en beleggingsproducten in de VS
Demografische trends wijzen op aanhoudende groei in de vraag naar spaar- en beleggingsproducten. Verzekeraars zien een sterke organische groei in pensioenen, verzekeringen en herverzekeringen.
4. Renteontwikkelingen
Niet alleen banken, maar ook levens- en schadeverzekeraars profiteren van hogere rentetarieven, dankzij hogere beleggingsinkomsten.
5. Groei van fintech
De snelle groei van fintech daagt banken uit en kan leiden tot overnames. Beleggers kunnen indirect profiteren via de financieringsactiviteiten van investeringsbanken.
6. Adoptie van AI
AI biedt aanzienlijke besparingsmogelijkheden op operationele kosten. Verzekeringsmaatschappijen lopen voorop als vroege gebruikers.
7. Diversificatie binnen de financiële Sector
Berkshire Hathaway, goed voor 12% van de sector, heeft diverse inkomstenbronnen, waaronder energie en verzekeringen. Hogere rentes verlagen de druk op het aanhouden van kasreserves.