Dankzij de sterke economische groei en de opkomst van grote technologiebedrijven heeft de Amerikaanse aandelenmarkt internationale markten al 13 jaar op rij achter zich gelaten, gemeten op basis van vijfjarige ‘rolling returns’. Er zijn echter steeds meer signalen dat deze trend aan het omslaan is, aangezien markten buiten de VS tekenen van herstel laten zien, meent Andrew Brown, Investment Specialist bij de Schotse vermogensbeheerder Baillie Gifford.
Nog nooit eerder heeft de Amerikaanse markt zo lang beter gepresteerd dan internationale tegenhangers. Dit werd vooral gedreven door de sterke Amerikaanse economie, de kracht van de dollar – die sterk drukken op internationale rendementen – en de ongekende opmars van de ‘Magnificent Seven’ technologieaandelen, die inmiddels bijna een derde van de S&P-index uitmaken. Brown: “Maar markten bewegen in cycli, en er zijn overtuigende aanwijzingen dat internationale markten zich voorbereiden op een comeback.”
Veel beleggers zullen het zich nauwelijks herinneren, maar in het decennium vóór 2008 deden aandelenmarkten buiten de VS het aanzienlijk beter dan de S&P 500. Brown: “Twee maanden is op zichzelf geen doorslaggevende periode, maar sinds het begin van dit jaar hebben internationale markten de Amerikaanse ingehaald. Markten in landen die lange tijd achterbleven, zoals Duitsland, Frankrijk en Hongkong, boekten allemaal dubbelcijferige rendementen. Tegelijkertijd is het enthousiasme rond de ‘Magnificent Seven’ wat bekoeld.”
Wat drijft deze verschuiving? De afgelopen maanden lieten Europa en Japan verrassend sterke economische cijfers zien, terwijl de Amerikaanse economie juist tegenviel. Zo groeide het Japanse bbp in het laatste kwartaal van 2024 met 2,8 procent op jaarbasis, ruim boven de verwachtingen van analisten, en was dit het derde opeenvolgende kwartaal van groei. Ook in de eurozone zijn er signalen van economisch herstel en begint de inflatie af te nemen. In de VS daarentegen blijft de inflatie hardnekkiger dan verwacht, terwijl de economische groei vertraagt.
In de opkomende markten is het sentiment rond China de afgelopen maanden duidelijk verbeterd, met een sterke opleving van verschillende Chinese technologieaandelen. Dit komt mede door het verrassende succes van Deepseek, een Chinees bedrijf dat de verwachtingen overtrof met de ontwikkeling van een geavanceerd groot taalmodel. Dit model wordt inmiddels gebruikt door technologiegiganten als Tencent en Alibaba, evenals door de snelgroeiende elektrische autofabrikant BYD – en dat tegen een fractie van de kosten van westerse AI-platforms.
De doorbraak van Deepseek werpt vragen op over de werkelijke waarde van de enorme AI-gerelateerde investeringen in chips van het Amerikaanse NVIDIA. Daarnaast heeft het een bredere discussie aangewakkerd over de vraag of Amerikaanse bedrijven hun leidende positie in AI kunnen behouden. Dat de Chinese beleidsmakers recent een meer ondersteunende koers zijn gaan varen en expliciet hun technologische koplopers steunen, heeft eveneens bijgedragen aan het herstel van Chinese tech-aandelen en schept gunstige vooruitzichten voor de sector.
Brown: “Het is onmogelijk om de richting van aandelenkoersen in de komende weken of maanden te voorspellen, en dat is ook niet iets waar wij bij Baillie Gifford ons als langetermijnbeleggers op richten. Toch lijkt het tij te keren.”
“Met een breed en groeiend universum van meer dan 48.000 beursgenoteerde bedrijven op markten buiten de VS, een aanzienlijk lagere marktconcentratie en aantrekkelijke waarderingen op diverse factoren, is dit een logisch moment om de beleggingsallocatie opnieuw tegen het licht te houden.”Lees meer in het artikel ‘International viewpoints: Shifting tides toward international markets’ van Andrew Brown, Investment Specialist bij Baillie Gifford.