Mario Draghi staat klaar om meer stimulering los te laten op de Europese economie. Zorgen zijn er onder meer over de lage onderliggende inflatie in de eurozone. De unit labour costs (ULC) of arbeidskosten per eenheid product stijgen al twee jaar met slechts 1,2% op jaarbasis. De loongroei blijft steken op 1,4%, ver onder het gemiddelde van 2,3% in de vijf jaar voorafgaand aan de crisis. Het is nodig dat de ULC stijgt om zeker te zijn dat de inflatie naar een normaal niveau terugkeert, schrijft James McCann, Europees econoom bij Standard Life Investments.
Het goede nieuws is dat er herstel optreedt op de arbeidsmarkt, de werkloosheid in de eurozone is afgenomen naar 10,8% na de piek van 12,1% begin 2013. Groei van de werkgelegenheid helpt om de reservecapaciteit op de arbeidsmarkt terug te dringen en uiteindelijk de lonen en ULC te verhogen. Wel bestaat daar onduidelijkheid over. Volgens de OESO heeft de financiële crisis geleid tot permanente schade en ligt het werkloosheidspercentage blijvend hoger. Er is dus minder reservecapaciteit. Maar McCann houdt er rekening mee dat de OESO te pessimistisch is. De ECB zal vooral letten op tekenen van versnelling van de nominale loonontwikkeling.
Daarnaast speelt ook de relatieve ULC een rol, die de onderlinge concurrentieverhoudingen tussen landen bepaalt, aangezien de EU-landen een gezamenlijke munt hanteren. Er is wel vooruitgang geboekt in de scheve concurrentieverhoudingen binnen de eurozone. Maar er blijft nog veel werk te verzetten op dat gebied, met name voor Frankrijk en Italië, en natuurlijk Griekenland. In Duitsland staat de ULC alweer boven het niveau van voor de crisis. Een verdere stijging van de ULC in Duitsland zal het voor andere EU-landen eenvoudiger maken om aanpassingen door te voeren.