Schroders bevreest voor klimaatverandering

Keith Wade en Marcus Jennings, economen bij Schroders , hebben onderzocht hoe hun collega-economen bij investment banks aankijken tegen de gevolgen van klimaatverandering voor de wereldeconomie.

Keithwade
Keith Wade

De geënquêteerde economen zien allen in klimaatverandering een significante bedreiging voor de wereldeconomie op de middellange en lange termijn, maar onduidelijk is vanaf wanneer klimaatverandering de economie negatief zal beïnvloeden. Sommigen beweren vanaf het midden van deze eeuw, anderen beweren dat er nu al sprake is van een negatieve impact. Er zijn ook respondenten die beweren dat klimaatverandering uiteindelijk een positieve impact zal hebben door het toepassen van nieuwe technologie waarmee ook de economische activiteit op de langere termijn wordt stimuleren.

De gevolgen van klimaatverandering voor de wereldeconomie zijn uiteenlopend. Risico’s worden vooral gesignaleerd in kapitaalvernietiging door extreme weersomstandigheden en overstromingen, massa-migratie en de daarmee gepaard gaande veiligheidsrisico’s, afname van de arbeidsproductiviteit door toenemende gezondheidsproblemen en een dalende beroepsbevolking door een hoger sterftecijfer. Maar ook is het mogelijk dat negatieve invloeden prijsverhogend werken of dat overheden met beleidsreacties komen zoals bijvoorbeeld de invoering van een energiebelasting.

Markjennings
Marcus Jennings

Kwetsbare regio's en sectoren

80% van de bevraagde economen vermoedt dat klimaatverandering in het algemeen inflationaire druk zal geven; de overige 20% kon niet aangeven of de gevolgen inflationair of deflationair zouden zijn. De opkomende markten, met name in Azië en Afrika, lijken het meest kwetsbaar voor klimaatverandering. Zij zullen te maken krijgen met de gevolgen van een brain drain, beschikken onvoldoende over het vermogen om een ziekte-uitbraak te bestrijden en missen de financiële middelen om de kosten die klimaatverandering met zich meebrengt, te dragen.

Meer dan de helft van de respondenten denkt dat klimaatverandering uiteindelijk alle sectoren van de economie zal raken, waarbij de impact op de telecommunicatie en IT-sector relatief minder groot zal zijn en die op de energiesector verreweg het grootst.

De uitkomsten van het onderzoek zijn in lijn met de bevindingen van Schroders zelf. Klimaatverandering is een risico dat de wereldeconomie bedreigt. Eigenlijk moeten overheid en private sector gezamenlijk de gevolgen van klimaatverandering bestrijden. Maar de angst dat maatregelen en regulering de eigen concurrentiepositie bedreigen, voorkomt dat er klimaatgerelateerd beleid wordt opgesteld.

Daarbij lijkt het moment waarop de gevolgen of liever gezegd de kosten van klimaatverandering zich aandienen nog zo ver weg, waardoor er geen prikkel is om nu te handelen.

Gezien het risico dat klimaatverandering vormt voor de wereldeconomie, moet het thema op het netvlies van beleggers staan en een integraal onderdeel van hun beleggingsproces worden. Ook aandeelhouders kunnen een meer actieve houding aannemen ten aanzien van klimaatverandering. Schroders zelf zal in haar analyses van markten en economieën meer aandacht besteden aan de effecten van klimaatverandering voor de middellange termijn.

analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.be

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.