Shortposities op de Australische versus de Amerikaanse dollar en longposities op de Japanse yen versus de Amerikaanse dollar kunnen een beleggingsportefeuille beschermen tegen een escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China. Dat schrijft vermogensbeheerder UBS AM in zijn nieuwste Macro Monthly.
“De Australische dollar is traditioneel een maatstaf voor de grondstoffenexport naar China. Dit maakt de munt zeer gevoelig voor de economische vooruitzichten van China en de daarmee gepaard gaande wereldwijde groei. De munt zal aanzienlijk depreciëren als de spanningen tussen de VS en China oplopen. Bovendien is de Australische valutamarkt zeer liquide.”
Maar wat ‘short AUDUSD’ bijzonder interessant maakt is de binnenlandse druk op de Australische economie, schrijft UBS AM. “Belangrijkste oorzaak is de afkoelende huizenmarkt, die voorheen de welvaart en consumptie van huishoudens ondersteunde. Door de afkoeling staat de Australische economie voor aanzienlijke neerwaartse risico's.”
De Japanse yen geldt dan weer als veilige haven op de valutamarkt, zeggen de experts van UBS AM. “Ook is de yen historisch gezien bijzonder gevoelig voor renteverschillen. Dat helpt tegen een agressieve versoepeling van het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank, de Fed. Bovendien hebben Japanse beleggers de grootste netto internationale investeringspositie van alle G10-landen. Met andere woorden, ze hebben het meeste geld om te repatriëren wanneer de marktvolatiliteit aantrekt.”
UBS AM somt nog enkele redenen in het voordeel van ‘short USDJPY’ op: “Ten eerste is de yen erg goedkoop als je naar de reële wisselkoersen kijkt. We verwachten dan ook een appreciatie van de yen. Bovendien heeft de Bank of Japan al een groot deel van haar kruit verschoten. Het publieke animo voor nog lagere rentetarieven is beperkt en de bank heeft al de helft van de uitstaande Japanse staatsobligaties in bezit. De risicobeloning voor USDJPY lijkt op middellange termijn dus negatief, zelfs als de VS en China een handelsovereenkomst sluiten.”