Beheerd-beleggen/Waarom beheerd beleggen niet alleen op het rendement focust

Artikelen beheerd beleggen
Beheerd beleggen: juist nu een goed alternatief
Waarom beheerd beleggen niet alleen op het rendement focust
Wat kan beheerd beleggen opleveren?
Wat is het rendement van beheerd beleggen
Lagere kosten van beheerd beleggen erg gunstig
Beheerd beleggen zorgt voor rust

Advies in winnen bij andere partijen is altijd aan te raden. Ga echter niet direct in zee met de eerste de beste vermogensbeheerder die voorbijkomt. In de media zien we een sterke trend waarin vermogensbeheerders bij goede resultaten uitgebreid de aandacht opzoeken, maar dit verstomt bij tegenvallende resultaten. Het is daarom van essentieel belang om de markt van vermogensbeheerders goed te verkennen.

Focus niet alleen op het rendement

Het is verleidelijk om alleen naar het behaalde rendement van vermogensbeheerders te kijken. Dit is te kortzichtig want het gaat natuurlijk ook om de risico’s die daarmee gepaard gaan.

Stel dat een vermogensbeheerder aan het begin van deze eeuw vooral in de succesvolle internetsector belegde. Dan was diens gemiddelde rendement naar verwachting vrij hoog. Wanneer u in 2001 naar de cijfers van deze vermogensbeheerder had gekeken en besloot om bij hen in te stappen, zou u hier waarschijnlijk al snel spijt van hebben gekregen. In 2001 stortte de internetsector hard in elkaar. Behaalde rendementen binnen een bepaalde periode zijn slechts een momentopname, waarbij de geluksfactor ook zeker meespeelt.

Het is daarom van belang om het behaalde rendement met de gelopen risico’s te vergelijken. Een bekende indicator hiervoor is de zogenaamde ‘Sharpe ratio’. Deze ratio deelt het rendement van de investering door het risico, dat vaak ook de standaarddeviatie wordt genoemd.

De bewegelijkheid van de rendementen ziet men vaak als een goede indicator voor het risico, al is hier in de wetenschap nog altijd discussie over. Een hoge bewegelijkheid van de rendementen, bijvoorbeeld van +10% naar -15% in een paar maanden tijd, wordt gezien als een riskante belegging.

Vergelijk rendement met het risico

Stel dat het gemiddelde rendement van een vermogensbeheerder +12% per jaar was bij een bewegelijkheid van 6, dan is de Sharpe ratio 12 / 6 = 2. Een andere vermogensbeheerder behaalde over dezelfde periode een rendement van 6% bij een bewegelijkheid van 2. De Sharpe ratio is dan 6 / 2 =3. De vermogensbeheerder met het lagere rendement is dan op basis van de Sharpe ratio aantrekkelijker.

De Sharpe ratio kan dus gebruikt worden om de rendementen van vermogensbeheerders onderling te vergelijken.

Naast de rendementen zijn natuurlijk ook de kosten belangrijk om te vergelijken. De kosten voor vermogensbeheer bestaan doorgaans uit 2 componenten:

  • een vast deel
  • een variabel deel

    Beide componenten zijn gebaseerd op een percentage van het belegde vermogen. Dus bij 100.000 euro belegd vermogen en 1% aan vaste kosten zijn de kosten 1.000 euro per jaar. Het variabele deel is uiteraard afhankelijk van het rendement. De details van deze vergoeding verschillen vaak per aanbieder. Het kan bijvoorbeeld 10% van het ‘overrendement’ zijn. Stel dat de markt een rendement van gemiddeld 4% had en uw vermogensbeheerder scoorde 6%. Dan ontvangt de vermogensbeheerder bij een 10% variabele fee dus 10% over de die 2% aan ‘extra’ rendement ten opzichte van de markt.

    Een goed voorbeeld is beheerd beleggen bij Aegon. De vaste kosten zijn €30,- servicevergoeding per jaar en de variabele kosten 0,35% beheervergoeding per jaar. Verder rekent Aegon 0,18% - 0,20% per jaar aan fondskosten, afhankelijk van de fondsen waarin wordt belegd.

    Het is al met al belangrijk om bij het kiezen van een vermogensbeheerder naar het totale plaatje te kijken: rendement, risico’s en kosten. Pas wanneer u dit inzichtelijk heeft is het mogelijk om een goed onderscheid te maken tussen de diverse vermogensbeheerders.