ASI tempert enthousiasme over energieplan Joe Biden

Regeringen zijn veel beter in het afbreken van economische activiteit dan in het opbouwen ervan. Dat stelt Robert Minter, beleggingsstrateeg bij Aberdeen Standard Investments. Het stilleggen van de economie heeft vrijwel elke bedrijfstak zodanig ruw verstoord dat bedrijven niet adequaat en op tijd in actie konden komen. De olie- en grondstoffensector zijn extra hard geraakt door lange levertijden van toeleveranciers en de plotselinge stilstand.

De vraag naar olie is gekelderd met 20%. Die verminderde vraag duurt langer en is veel groter van omvang dan de meeste oliemaatschappijen eerder inschatten. Een genormaliseerde vraag naar olie ziet Minter voorlopig niet gebeuren. “Veel werknemers zullen niet terugkeren naar kantoor voordat een vaccin beschikbaar is. Als er niemand op kantoor is, wordt er ook niet gereisd. Zakenreizen zijn goed voor het merendeel van de vliegkosten die luchtvaartmaatschappijen maken. De vraag naar kerosine is van 7 miljoen vaten per dag naar 1 miljoen vaten per dag gedaald.

Dat gat kan in 2021 worden gedicht, maar dat is puur gebaseerd op een medische doorbraak in de strijd tegen het virus. En dan hebben we het niet eens over het forensenverkeer. In de VS neemt 77% van de werknemers de auto naar het werk. De gemiddelde afstand die ze afleggen is 30 mijl per dag. Een groot deel van de vraag naar brandstof is verdampt als gevolg van het thuiswerkbeleid dat naar verwachting zeker tot het einde van het jaar duurt.”

Joe Biden heeft gisteren zijn nieuwe energieplan gepresenteerd. Hij belooft om massaal te investeren in hernieuwbare energie, mocht hij president worden. Hij wil zo miljoenen banen scheppen in de VS om zo in 15 jaar tijd de uitstoot van broeikasgassen door de energiesector terug te dringen. “Net als iedereen zijn we enthousiast over een duurzame energietoekomst, maar de ervaring leert ons dat we ons enthousiasme enigszins dienen te temperen. In de afgelopen 40 jaar is er geen sector geweest die zo heeft ondergepresteerd als groene energie. Volkswagen,

Tesla en anderen hebben mooie maar dure elektrische auto’s op de markt gebracht. Ook als we de prijs buiten beschouwing laten, zal het nog heel lang duren voordat de 1,2 miljard voertuigen die op fossiele brandstof rijden zijn vervangen. Als Biden president wordt, kan het betekenen dat de toetredingsdrempels tot de Amerikaanse olie- en gasexploratiemarkt zodanig worden verhoogd dat de prijzen stijgen. De tijd zal het leren, en we verwachten dat een vat olie tot het eind van het jaar tussen de $33 en $43 zal kosten. Als weer op grote schaal moet worden overgegaan op lockdownmaatregelen kan de prijs zomaar door de vloer van die bandbreedte zakken”, waarschuwt Minter.