Watergerelateerde risico’s worden een wezenlijke cashflowdriver voor REIT's, zogenaamde Real Estate Investment Trusts. Dat blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder BlackRock.
Het BlackRock Research Institute onderzocht de waterrisico's voor 84.000 vastgoedobjecten van 590 REIT’s in 74 landen. Een REIT is een type vastgoedfonds dat het grootste deel van zijn inkomsten uitkeert als dividend.
Uit het onderzoek blijkt dat ruwweg 60% van dat REIT-vastgoed tegen 2030 te maken krijgt met hoge waterstress, als gevolg van de toegenomen verstedelijking en de klimaatverandering. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vandaag.
Zo zal bijna al het REIT-vastgoed in Maleisië, de Filippijnen, Japan, Hongkong en Australië waarschijnlijk in 2030 in hoogwaterzones liggen. Voor de grootste REIT-markt ter wereld, de VS, zal bijna twee derde van het vastgoed tegen 2030 in zones met hoge waterstress liggen, zo blijkt uit de prognoses. Geen enkele regio is immuun, met Zwitserland als opmerkelijke uitzondering.
BlackRock benadrukt dat de rente en de lokale economische groei nog steeds de bepalende fundamentele factoren zijn om te bepalen hoe vastgoed rendeert. Niettemin kan een beter inzicht en een betere kwantificering van de waterrisico's beleggers helpen bij de beoordeling van investeringen.
“Beleggers en huurders letten steeds meer op waterstress, maar ook op andere milieufactoren zoals energiezuinigheid, groene certificaten en CO2-uitstoot van panden. REIT's die hoog scoren kunnen mogelijk kosten besparen en een ‘groen’ label krijgen. Dat kan hun aandelen aantrekkelijker maken voor potentiële beleggers en hun gebouwen aanlokkelijker voor huurders”, aldus auteurs Andre Bertolotti en Yuxi Suo.