Een recessie lijkt in Europa en de Verenigde Staten het komende half jaar onvermijdelijk, maar de Britten lijken de dans deze winter nog te ontspringen, schrijft Steven Bell, chief economist voor Europa bij Columbia Threadneedle, in zijn wekelijkse commentaar. Maar hoe zit het voor 2023?
De Britse regering heeft grootschalige steunpakketten aangekondigd. Zowel huishoudens als bedrijven krijgen steun. Deze plannen gaan de overheid respectievelijk zo’n £120-140 en £60 miljard kosten. Dit komt boven op de eerder aangekondigde maatregelen voor verhoogde bedrijfsbelasting en verminderde bijdrage aan sociale afdrachten. Dit zal dit jaar de inflatie met 2,7% verlagen en het jaar daarop met 3%.
Door de verhoogde belastingen en lagere uitkeringen zal ook de Britse schatkist weer wat voller stromen. Alles bij elkaar zorgen de maatregelen voor een stimulans met een omvang van liefst 5% van het bbp. Ook met de maatregelen neemt de economische groei overigens wel af, maar zonder was een recessie voor het Verenigd Koninkrijk onvermijdelijk geweest.
Maar het goede nieuws heeft ook een keerzijde. De hard stijgende lonen, die de afgelopen drie maanden in de private sector met zo’n 6% op jaarbasis zijn gegroeid, zullen volgens de Bank of England te hard omhooggaan. Een sterke economie betekent dat de centrale bank de rente verder zal verhogen.
“Zelfs voor het huidige maatregelenpakket dacht ik al dat het huidige tekort op de betalingsbalans onhoudbaar was. Het vermijden van een recessie en hogere rente zouden het pond moeten stimuleren maar het huidige tekort werkt dit tegen. Ik maak me zorgen over de zwakte van het pond op de lange termijn”, aldus Bell.
De stijgende gasprijzen zal Europa, de belangrijkste handelspartner van het VK, een recessie indrijven. Door de het renteverhogingsbeleid van de Fed lijkt een recessie ook in de VS onontkoombaar. Volgens Bell zullen de Britten deze winter nog een recessie kunnen voorkomen, “maar ze zullen er in 2023 toch aan moeten geloven.”