De USD zal sterk blijven ten opzichte van de euro met het potentieel voor verdere appreciatie
Ethenea's Investment Strategist Andrea Siviero ziet een aanzienlijke gesynchroniseerde wereldwijde economische vertraging. Dit voorspelt niet veel goeds voor Europa, dat nooit echt is hersteld van de door een pandemie veroorzaakte recessie.
Andrea Siviero |
De wereldeconomie werd dit jaar getroffen door twee grote vraag- en aanbodschokken : de oorlog in Oekraïne en de uitbraak van Covid in China. Die veroorzaakten een stagflatie-achtig scenario van hoge inflatie en een aanzienlijk tragere economische groei. In het tweede kwartaal van het jaar besloten de centrale banken over de hele wereld dat een aanzienlijk strakker monetair beleid nodig was om de inflatie en de inflatieverwachtingen terug te dringen en versnelden ze het tempo van de verstrakking.
Andrea Siviero, beleggingsstrateeg bij Ethenea: "In een omgeving van hoge inflatie, vertragende groei en aanzienlijk strakker monetair beleid is het recessierisico aanzienlijk toegenomen."
Hij ziet momenteel een substantiële gesynchroniseerde economische vertraging, waarbij de peilingen en voorlopende indicatoren al wijzen op een inkrimping van de economische activiteit.
"De drie grootste economische blokken kunnen in de komende zes tot negen maanden in een recessie terechtkomen", aldus Andrea Siviero, "maar het groeipotentieel, de inflatiedynamiek en de oorsprong van hun recessies verschillen sterk."
De Amerikaanse economie is veerkrachtig met een sterke arbeidsmarkt en gezonde consumentenbestedingen, maar een recessie kan worden veroorzaakt door de buitensporige monetaire verkrapping door de Fed.
De Chinese economie is al enige tijd aan het vertragen en ondanks de overheidssteun kunnen het zero Covid-beleid en de diepe vastgoedcrisis een recessie versnellen.
De Europese economie heeft zich nooit echt hersteld van de door de pandemie veroorzaakte recessie en heeft te kampen met een historisch hoge inflatie, een diepe energiecrisis en een zware druk op het reële persoonlijke inkomen. Europa en vooral Duitsland zijn sterk afhankelijk van Russische energie en werden hard getroffen door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende sancties en handelsverstoringen.
In juli begon de ECB haar beleid te verstrakken en zij is vastbesloten op deze weg voort te gaan om de inflatie weer op het beoogde niveau te brengen. Andrea Siviero: "Het begrotingsbeleid wordt expansief en verschillende Europese landen geven extra overheidssteun om de schadelijke effecten van de stagflatie te verzachten. Maar na de zomerstop lijkt een Europese recessie bijna onvermijdelijk."
De USD was in 2022 de sterkste munt van de G10 en steeg met ongeveer 13% YTD ten opzichte van de euro. De stijging van de USD komt bovenop een stijging van 8% ten opzichte van de Europese munt in 2020.
"Er zijn verschillende redenen voor de algemene sterkte van de greenback," zegt Andrea Siviero. "Ondanks een zekere vertraging in de eerste helft van het jaar lijkt de Amerikaanse economie bestand tegen de hoge inflatie en een strenger beleid dankzij een sterke arbeidsmarkt, gezonde loonstijgingen en solide consumenten- en bedrijfsuitgaven. In de komende kwartalen zal de Amerikaanse economische expansie waarschijnlijk de groei in zowel de eurozone als China overtreffen. In de afgelopen 18 maanden profiteerde de USD ook van zijn status als veilige haven. in tijden van internationale crises trok de munt internationale kapitaalstromen aan en profiteerde ze van een stagflatiebonus als gevolg van de hoge inflatie en de zwakkere wereldwijde groei."
De sterke positie van de USD ten opzichte van de euro werd nog versterkt door de intrinsieke zwakheden van de eurozone-economie en het uiteenlopende beleid van de Fed en de ECB. De economie van de eurozone werd hard getroffen door de gevolgen van het conflict in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende sancties.
Die veroorzaakten een sterke stijging van de energieprijzen en een stijging van de inflatie, waardoor het vertrouwen van de consumenten en het bedrijfsleven zwaar onder druk kwam te staan. Andrea Siviero: "Terwijl de Federal Reserve haar beleidsrente sinds maart met 250 basispunten verhoogde, werd het normalisatieproces van de ECB vertraagd door een verzwakkende economie, marktfragmentatie (toename van de spreads op staatsobligaties binnen de eurozone) en politieke spanningen."
Tijdens de zomer, toen de inflatie een recordhoogte bereikte, veranderde de ECB haar toon en werd resoluut offensiever om de inflatie terug te dringen en de inflatieverwachtingen onder controle te houden. "Ondanks een meer offensieve ECB en de sterke stijging van de USD in de loop van 2022 verwachten wij dat de USD stevig blijft ten opzichte van de euro met het potentieel voor een verdere stijging", aldus Andrea Siviero.
Het scenario van een verzwakkende wereldwijde groei en grote onzekerheid blijft steun bieden aan de USD, die blijft profiteren van een offensieve Fed en een veerkrachtige Amerikaanse economie. Andrea Siviero concludeert: " Geteisterd door de energiecrisis en het afnemende vertrouwen zal de economie van de eurozone de komende kwartalen waarschijnlijk in een recessie belanden. Door de hoge staatsschulden en de duidelijke regionale verschillen blijft het verkrappingstraject van de ECB een zeer lastig proces. Een strakker ECB-beleid kan op korte termijn enige verlichting brengen voor de gehavende euro, maar het is onwaarschijnlijk dat dit het huidige patroon van een zwakke euro zal ombuigen."