Glas is eindeloos herbruikbaar, maar ook een lastig te vervoeren product en de productie ervan kost enorm veel energie. Volgens Tzoulianna Leventi, analist smaller companies van abrdn, is het dan ook zeker niet uit te sluiten dat de huidige energiecrisis leidt tot een glastekort. De glasindustrie en verpakkingsbedrijven, waaronder het Nederlandse Corbion, (onder)zoeken alternatieven.
Glasfabrikanten zijn enorme energieverbruikers en hebben het zwaar door de snel stijgende olie- en gasprijzen. De fabrikanten zien zich dan ook genoodzaakt kosten door te berekenen: prijsstijgingen van 35% zijn geen uitzondering en dit percentage kan nog verder stijgen. Deze oplopende prijzen gaan ook ten koste van de consument: de vrees is dat eten en drinken verpakt in glas een te grote aanslag op de portemonnee gaan vormen. Jam in plastic potjes en champagne in plastic flessen is bijna niet voor te stellen maar kan straks wel eens de normaalste zaak van de wereld zijn.
Toch blijft glas, dat geheel recyclebaar is, een van de meest duurzame opties voor het verpakken van eten en drinken. “Maar met het dreigende glastekort gaan veel bedrijven nu op zoek naar alternatieven en dat levert interessante initiatieven op”, aldus Leventi.
Een grote speler in de glasindustrie is het Spaanse Vidrala. Dit bedrijf produceert meer dan 8 miljard flessen en potten per jaar. 35% van de productie is voor wijn, 26% voor bier, en de rest voor eten, sterke drank en frisdrank. Vidrala legt haar focus op het hergebruiken van glas. In 2021 was bijna de helft van haar producten gemaakt van gerecycled glas. De nadruk ligt steeds mee op het verhogen van het inzamelpercentage van gebruikt glas om zowel de productie-efficiëntie als de winst te verhogen. Zo is er een samenwerking met een NGO die mensen aanzet om hun glas in de glasbak te deponeren, dat glas ophaalt en levert aan Vidrala, die op haar beurt het recyclen en omsmelten van het glas voor haar rekening neemt.
Als lange termijnoplossing onderzoekt Vidrala met andere glasfabrikanten of hybride waterstofovens een duurzamer alternatief kunnen zijn in het recyclingsproces. Andere uitwijkmogelijkheden die onderzocht worden zijn het verlagen van de smelttemperatuur van glas door het toevoegen van as. Nadeel daarvan is dat het glas er troebel van wordt en er meer belletjes ontstaan. Weer een andere oplossing wordt gezocht in het gebruik van wind en zonne-energie voor fabrieken.
Het luxe segment van de glasmarkt bereidt zich eveneens voor op hogere energiekosten. Mocht gas gerantsoeneerd worden voor essentieel gebruik, is een totale stillegging van fabrieken niet ondenkbaar. Het Italiaanse eiland Murano staat bekend om haar decoratieve glasobjecten maar veel werkplaatsen hebben hun deuren al moeten sluiten omdat de kosten de pan zijn uitgerezen. Ook Riedel, de wereldberoemde fabrikant van glas in Oostenrijk en Duitsland, overweegt om de deuren definitief te sluiten. Glasovens kunnen bij het afkoelen kapotgaan; even op de pauzeknop drukken is geen optie”, aldus Leventi.
De Nederlandse fabrikant Corbion loopt voor op het gebied van innovatieve verpakkingen. Het produceert PLA, bio-based en biologisch afbreekbare plastic verpakkingen, gemaakt van duurzame grondstoffen. Het materiaal is sterk genoeg om traditionele plastic verpakkingen te vervangen en het kan op de composthoop.
Leventi verwacht dat vooral veel kleine ondernemingen voor uitdagingen komen te staan door de energiecrisis. Maar ze zijn vaak wendbaarder en kunnen daardoor gemakkelijker oplossingen bedenken en toepassen. “Innovatieve bedrijven weten vaak kansen te grijpen gedurende crises. Daarbij komt dat we al langer weten dat we zorgvuldiger moeten omgaan met grondstoffen, dus misschien zijn de huidige tekorten precies het zetje in de rug dat nodig is voor grote veranderingen.”