Vietnam: The Next Tiger?

Het bruto binnenlands product van Vietnam groeit al geruime tijd met 7 à 8% per jaar. Door het verbeterde handelsklimaat wordt het land steeds vaker gezien als alternatief voor China en India. Daarnaast is Vietnam rijk aan steenkool, metaalerts, olie en gas. Een land dus met een sterk groeipotentieel. Direct beleggen in Vietnamese aandelen, en daarmee profiteren van dit potentieel, is voor particuliere beleggers echter vrijwel onmogelijk. Daarom is er nu Intereffekt Frontier Communications Vietnam. Het eerste beursgenoteerde aandelenfonds in Nederland dat gericht is op dit unieke en kansrijke land.

De twee belangrijkste beurzen van het land, in Ho Chi Minh City en in Hanoi, werden in 2000 en in 2005 opgericht. Sindsdien vonden al ruim 300 bedrijven hun weg naar de beurs. Met waarderingen van 5 tot 8 maal de winst voor de grote nationale ondernemingen (december 2008) biedt de markt een interessant potentieel voor de belegger die gelooft in de structurele economische opmars van Vietnam. Een opmars
die ondersteund wordt door de sterke uitgangspositie van het land ten opzichte van haar concurrenten in Azië.

Waarom is invester in in Vietnam nu interessant?

Het Doi Moi programma vormde in 1986 de start van de economische hervormingen in Vietnam. In de daarop volgende jaren transformeerde de economie naar een marktgerichte economie, waarvan de eerste tekenen in de landbouw, diensten en industrie in de jaren ´90 zichtbaar werden. Daarna heeft de economie zich sterk ontwikkeld met een gemiddelde groei van 7 à 8% van het bruto binnenlands product. De twee belangrijkste beurzen van het land, in Ho Chi Minh City en in Hanoi, werden in 2000 en in 2005 opgericht. Sindsdien vonden al ruim 300 bedrijven hun weg naar de beurs. Na de koersdaling van de Ho Chi Minh City index van bijna 70% over 2008, biedt de markt een interessant potentieel voor de belegger die gelooft in de structurele economische opmars van Vietnam. Een opmars die ondersteund wordt door de sterke uitgangspositie van het land ten opzichte van haar concurrenten in Azië.

Stimulerende overheid
De overheid heeft duidelijk gekozen voor een stimulerende rol bij de verdere economische ontwikkeling. Sinds 2002 is een aantal kleine en middelgrote staatsbedrijven gedeeltelijk naar de beurs gebracht en in 2005 is ook een aantal grote staatsbedrijven geprivatiseerd. De overheid is ervan overtuigd dat hervormingen als deze uiteindelijk leiden tot een betere verdeling van middelen.

Gunstige demografische positie
Vietnam kent een sterke bevolkingsgroei van 1,4% per jaar. Daarnaast is momenteel 60% van de bevolking jonger dan 30 jaar. Het percentage van de beroepsbevolking als onderdeel van de totale bevolking zal de komende jaren dan ook snel stijgen. Opvallend is verder het lage percentage analfabeten van slechts 6%.

Leergierige, productieve bevolking
De Vietnamese beroepsbevolking heeft de reputatie hard te werken én leergierig te zijn. Onderzoek van Oracle en IBM toont aan dat een Vietnamees twee maal zo snel opgeleid en getraind kan worden als werknemers uit andere Aziatische landen. De arbeidsproductiviteit stijgt dan ook sneller dan in de omringende landen.

Lage arbeidskosten
Met het oog op risicospreiding zoeken veel bedrijven een alternatieve productielocatie naast China en India. Door de lage arbeidskosten lijkt Vietnam één van de winnaars te worden. Uit een onderzoek dat bureau Booz Allen Hamilton uitvoerde (maart 2008), blijkt dat 20% van de multinationals concrete plannen heeft om een deel van de activiteiten van China over te brengen naar Vietnam.

Grote grondstofvoorraden
Vietnam beschikt over substantiële voorraden grondstoffen als ijzererts, bauxiet, kolen, olie en gas. Momenteel is Vietnam de op drie na grootste exporteur van olie in Azië. Dit aandeel zal nog verder groeien zodra de raffi nagecapaciteit is geoptimaliseerd. Vietnam is daarnaast een snel groeiende exporteur van producten als rijst, koffi e, thee, rubber, vis, groenten, textiel en schoeisel.

Groeiende consumentenmarkt
In 1993 was 60% van de Vietnamese bevolking nog aangewezen op een inkomen van minder dan 1 dollar per dag. In 2007 was dit percentage al gedaald tot 14%. World Bank president Zoellick zei tijdens zijn bezoek aan Vietnam dan ook: “Vietnam is on pace to become a middleincome country by 2010”. Hierdoor ontstaat een lokale consumentenmarkt van 84 miljoen consumenten.

Groeiend aantal buitenlandse investeerders
Als gevolg van veel van de bovenstaande punten mag Vietnam zich al een aantal jaren verheugen in een groeiende stroom buitenlandse investeerders.
Nu Vietnam met de toelating tot de World Trade Organization (WTO) en de ondertekening van het WTO-akkoord nog meer zekerheid kan bieden, lijkt het aantal buitenlandse investeerders alleen maar toe te nemen. De Vietnamese markt is moeilijk toegankelijk voor particuliere beleggers. Een beleggingsfonds is dan ook een goed alternatief voor beleggen in individuele Vietnamese aandelen. Intereffekt Frontier Communications Vietnam is het eerste beursgenoteerde open-end beleggingsfonds in Nederland dat gericht is op deze markt en dat dagelijks verhandelbaar is via elke bank en broker. Een belegging in dit aandelenfonds is geschikt voor beleggers die hun effectenportefeuille (beter) willen spreiden, een hoger risico kunnen dragen en vertrouwen hebben in de ontwikkeling van de geselecteerde sectoren.

Risico's
Vietnam biedt zeker kansen en heeft een indrukwekkend potentieel. Net als in ieder ander opkomend land, zijn er echter ook risico´s. Zo zijn de financiële markten in 2008 bijvoorbeeld zwaar getroffen. Mede door de onrust op de wereldwijde financiële markten daalde de beurs van Ho Chi Minh City met bijna 70% in 2008. Hoewel men nu verwacht dat de infl atie door dalende olie- en voedselprijzen in 2009 zal afnemen,
liep deze in 2008 toch op tot boven de 20%. Ook de angst voor een wereldwijde recessie heeft de groeiperspectieven voor Vietnam niet onberoerd gelaten. De groeiverwachting voor het bruto binnenlands product is voor 2009 verlaagd van 7,5 naar 6,5%. Een ander punt van zorg zijn de forse investeringen die in de infra structuur nodig zijn om de groei ook op lange termijn vol te houden. De capaciteit van energie opwekking, havens, wegen en vliegvelden moet hiervoor sterk worden uitgebreid. Bovendien dreigt een groeiend tekort aan goed opgeleid middle management en is, zoals in vele ´frontier markets´, vaak sprake van een overmatige bureaucratie.

Aandelenfonds

Intereffekt Frontier Communications Vietnam investeert het fondsvermogen hoofdzakelijk in lokaal genoteerde aandelen op de beurzen van Ho Chi Minh City en Hanoi.
De financiële markten in Vietnam kennen naast de aandelenbeurzen een breed gespreide ´Over The Counter´ (OTC) markt. Hierin worden fondsen verhandeld die de intentie hebben op korte termijn naar de beurs te gaan. De OTC posities maken maximaal 20% van het fondsvermogen uit. Daarnaast doen zich in de huidige markt een aantal mogelijkheden voor die ontstaan door ‘distressed sellers’(gedwongen verkopen).
Dit biedt Intereffekt Frontier Communications Vietnam de kans om posities op te nemen in beleggingsinstellingen met forse kortingen ten opzichte van de onderliggende intrinsieke waarden.

Beheerder
Intereffekt Frontier Communications Vietnam wordt beheerd door het Frontier Communications Markets Team van TRUSTUS Capital Management B.V. te Joure, dat onder andere lokaal actief is in Ho Chi Minh City.

Naast Intereffekt Frontier Communications Vietnam beheert TRUSTUS de volgende beursgenoteerde fondsen:
• Intereffekt Emerging Africa
• Intereffekt India Warrants
• Intereffekt China Warrants
• Intereffekt Japanse Warrants

Introductie
Toelating tot de notering op Euronext Amsterdam by NYSE Euronext is aangevraagd. Vanaf 12 januari 2009 zullen de aandelen tot de notering worden toegelaten en zal het fonds iedere beursdag verhandelbaar zijn via elke bank en broker.

Meer informatie
De volgende documentatie is thans beschikbaar via de website www.trustus.nl:
• brochure
• prospectus
• financiële bijsluiter