Negentig jaar nadat hyperinflatie de waarde van het Duitse geld vernietigde is de angst voor soortgelijke ontwaarding zo goed als verdwenen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Hamburg die door de Bundesbank wordt gepubliceerd. Gesteld wordt zelfs dat de meeste Duitsers niet eens weten wat ‘inflatie’ betekent en dat nog amper 13% van hen inflatie als een gevaar beschouwen. 44% zegt 'een beetje' bezorgd zijn.
Uit de studie blijkt ook dat Duitsers zich minder zorgen maken om inflatie dan inwoners van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Oostenrijk. De studie is niet zonder belang omdat Duitsland tijdens de eurocrisis verschillende mogelijke oplossingen tegenhield onder het mom van ‘de historische vrees voor hyperinflatie’. Ook economen schermen graag met dit excuus wanneer ze de Duitse houding proberen uit te leggen.
Hyperinflatie wordt door geschiedkundigen vaak aangehaald als een van de belangrijkste oorzaken van het verkiezingssucces van Adolf Hitler. In 1923 was een Amerikaanse dollar ruim 4.200 miljard mark waard. Drie jaar eerder kregen de Amerikanen amper 42 mark voor een dollar. De waarde van het Duitse geld devalueerde zo snel dat lonen dagelijks werden uitbetaald en dat velen goederen accepteerden eerder dan cash geld.
Doch de meeste mensen die deze pijnlijke episode nog hebben meegemaakt leven niet meer, wat veel verklaart. Volgens Bert Rürup, een voormalig economisch adviseur van Angela Merkel, is er nog wel een algemeen bewustzijn dat 'hyperinflatie veel te maken had met een verloren oorlog.'
Bron: Express.be