Deze factoren bepalen de koerswaarde van Bitcoin

De prijs van Bitcoin laat zich door het marktprincipe inspireren. Net zoals dat het geval is bij aandelen speelt de verhouding tussen vraag en aanbod dus een cruciale rol. Maar net zoals we het ook bij aandelen zien, zijn er een aantal onderliggende factoren die de twee uiteinden van het marktprincipe beïnvloeden.

Het marktprincipe als leidraad

Wanneer de vraag groot is en het aanbod klein, zal de koerswaarde hoge toppen scheren. In het omgekeerde geval is logischerwijs het tegendeel waar. Daarom zullen investeerders cryptomunten kopen bij een lage koerswaarde (beperkte vraag en groot aanbod) om ze op hun toppunt (grote vraag en beperkt aanbod) opnieuw te verkopen. Het is een eenvoudige tendens waar ook robots zoals Bitcoin Code op inspelen.

Toch is het niet zo eenvoudig, want zowel de vraag als het aanbod laten zich immers door een aantal andere factoren beïnvloeden. En dat maakt het voorspellen van de cryptovalutakoers ongemeen moeilijk.

De rol van de media

De koerswaarde van Bitcoin laat zich sterk beïnvloeden door nieuwsberichten. Toen de nieuwskanalen nog de goednieuwsshow verkondigden, was er dan ook een sterke stijging merkbaar. Maar naarmate steeds meer doemberichten het nieuws ontsierden, was een omgekeerde tendens het logische gevolg.

Dat heeft uiteraard alles te maken met het feit dat de koerswaarde van Bitcoin niet door enkele grootbezitters wordt vormgegeven, maar nog steeds afhankelijk is van het grote publiek. En het grote publiek leest nu eenmaal geen whitepapers, maar laat zich door specialisten beïnvloeden. Gooi daar nog eens paniekreacties en andere menselijke factoren bovenop en het mag duidelijk zijn dat de media geen kleine rol speelt. Zeker indien ook social media overuren draait…

De acceptatie door het grote publiek

Het marktprincipe brengt ons eveneens tot de zogenoemde acceptatiegraad. De waarde van cryptovaluta schuilt immers in de praktische kant ervan. Wanneer meer winkels het als betaalmiddel accepteren en steeds meer particulieren een cryptowallet bezitten, zal de waarde van cryptovaluta uiteraard stijgen. Toch moeten we ook wijzen op de zogenoemde reguleringsparadox…

Overheidsbeleid en de reguleringsparadox

Het is al langer duidelijk dat het overheidsbeleid de vraag beïnvloedt. In landen waar de overheid cryptomunten reglementeert, zorgt het toegenomen vertrouwen voor een grotere vraag. Dat is bijvoorbeeld het geval in cryptoland Japan. Anderzijds zijn er ook een aantal landen die harde maatregelen treffen omdat ze vrezen dat Bitcoin de economie kan ontwrichten. In China zorgen dergelijke maatregelen bijvoorbeeld voor een moeilijke toegankelijkheid en dat resulteert dan weer in een lagere koerswaarde.

Bijzonder is echter de zogenoemde reguleringsparadox: een toegankelijke markt is immers interessant voor professionele gebruikers, maar minder voor speculanten. En laat speculanten nu net een stuwende factor zijn achter de koerswaarde van Bitcoin.

Kapers op de kust…

Wat ooit begon met Bitcoin resulteerde uiteindelijk in een sterk gefragmenteerde markt. Intussen zijn er al meer dan 1.000 verschillende cryptomunten die stuk voor stuk een eigen doel dienen. Bovendien wordt de lijst van cryptovaluta steeds langer.

Sommigen zitten misschien boordevol potentieel, terwijl anderen dan weer focussen op een nichemarkt. Zo’n verregaande competitie laat uiteraard zijn sporen na, ook wat de koerswaarde betreft. De slinkende marktdominantie van Bitcoin beïnvloedt dan ook de koerswaarde ervan, hoewel het herstelde vertrouwen dat ook weet te relativeren.